JOIN ME

Thursday, September 30, 2010

Almond London

seperti yang d janjikan kali ni turn kukis plak enter frame.. selang-seli la kan dh laa juadah yg d tayang ehem-ehem,bederet plak tu,, x kuasa mak2 bedak nak msuk blog i yg memang x mnarik,, i sedar diri tao x bharap pun,, klu ada yg sudi msuk tu trima kasih byk2.. byk lagi yg perlu i blajar dlm dunia masak-memasak n baking-membaking ni.. uwaah hancuss nyer bahasa i.. sori yah xteacher2..

occay bebalik dgn gambar d atas,iema snap time bt utk sample,,tp customer refer yg guna almond nibs sbgi hiasan,,okey my lovely customer iema layannnn x susah mana n hrg tetap sama dont worry,,sya ingat sdh prnh post resipi almond london nie,,rupa2nya blom,,so dgn sukacita'y sya upload..

ALMOND LONDON
sumber : CMG

BAHAN-BAHANNYA :-)
125 gram mentega berkualiti tinggi
225 g tepung gandum*
1 camca teh emplex (penggaring biskut)*(*disatukan dan ayak)
70 g gula aising
1 kuning telur
1/2 camca teh esen vanilla
150 biji badam berkulit (kurang lebih)

BAHAN HIASAN :-)
300 gram coklat masakan
1/3 camca teh lemak sayur
Badam cincang secukupnya, dipanggang harum

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Badam tadi digoreng hingga kuning keemasan, cara mat goreng. Tuang minyak dalam kuali, masukkan badam tadi dalam minyak sejuk. Hidupkan api sederhana dan biar badam tergoreng secara perlahan2 hingga kuning keemasan, kacau sekali sekala. Angkat, toskan dan letak atas beberapa helai paper towel. Sejukkan.
  2. Putar mentega, gula aising dan esen vanilla hingga sebati. Masukkan kuning telur dan putar hingga rata. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis dan adunan menjadi doh yang lembut. Bulat2 kan doh dan rehatkan sekejap, tutup dengan kitchen towel bersih yang telah dilembapkan.
  3. Ambil secubit doh tadi, balutkan pada sebiji badam, bentukkan bujur dan susun dalam dulang pembakar. Buat hingga siap. Bakar pada suhu 175C selama 20 minit atau kuning keemasan. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya.
  4. Cairkan coklat masakan dengan kaedah double-boiler, masukkan lemak sayur, kacau rata. Ambil sebiji almond london togel tadi, letak dalam paper cup kecil, sudukan 3/4 camca teh coklat cair tadi sehingga menyelimuti almond london. Susun dalam loyang pembakar. Buat lagi dan susun rapat2 seperti dalam gambar diatas. Tabur sedikit badam cincang sementara coklat masih cair. Biar coklat mengeras dan boleh simpan dalam bekas kedap udara. Selamat mencuba untuk semua...

100% sya ikut dlm resipi,cuma emplex tiada sya jumpa d tawau nie@sdh d sapu dgn peniaga2 kukis yg lbh awal bli stok dr iema,,dpt -+80 biji..

uwaahh rindu'y dgn signature ku yg d bwh tuuuuuuuu,,baru ku temui..

Wednesday, September 29, 2010

Sayur-Mayur(my pebret)


ahaks last juadah raya yg d hidang pd 1st raya UNTUK rakyat jelata,,tapi rakyat jelata x brp minat mkn sayur pulok so i sorang2 la yg bedal,, muahahaha..tutup mulut!! so lpas ni tayang biskut-miskut pulak nya,, yeahhhhh!! x yah resipi sbb tumis2 biasa jew.. epi viewingggggg..

JEFFIEMA

Monday, September 27, 2010

Filet Ikan


assaamualaykum,,pa kbar? msih lgi pinjam lappy laling nie sbb lappy i msih bermasalah.. xpa2,dugaan bulan syawal.. berbalik dgn gmbar kat atas nun, konon2'y mao bt ala2 tempura tp jadik mcm cekodok ikan dh ghoper nyer,hahaha.. janji msih buleh makan ada i kisah..!! lgpn rakyat jelata kat umah nie laju jak masuk mulut,, t'ubat sket kekecewaan ati i,kihkihkih.. buat 1st raya berduet dgn udang rendang n syur-mayur.. tp ketiga3 hidangan bkn utk tetamu tao just utk rakyat jelata,, juadah para2 vvip(konon2 nyer) x sempat nk snap la.. biasa la klu sdh lama x jumpa pokpek2 x hinggat dunia,,kan,kan,kan,, x yah resipi la yoh tengok jer,, resipi x mjadi katakan,,ngehhhhhhh...

JEFFIEMA

Thursday, September 23, 2010

Rendang Ayam vs Udang


hamboi title tu mcm ganasz,,mcm kat wwe,,ahaks! Buat time raya pertama masak slpas blik solat sunat aidilfitri,, Sbenarnya kita guna perencah ready made jer jenama MAGGI 4 ayam tp kita suka-suki tukaq udang sbb tekak rakyat kat umah ni nk mkn so layan jer,,lgpun kt x prnh masak rendang,,alkisahnya,,ngehhhhhh

uwaaaaaahhhhhhh,konon'y mao smbung kemarin this entry tp lappy i buat perangaiiiiiiiiiiiiiiii... ini pun pinjam lappy my laling,,huhuhu..sabar2..ok layan resipi,,



RENDANG AYAM/DAGING(pes rendang MAGGI)
Bahan-bahan utama :

500gm ayam/daging
1 helai Daun kunyit*
2 helai Daun limau purut* -hiris halus
2 tangkai Serai* titik
800ml Santan
2 sudu besar Kerisik

Cara penyediaan :
i) Campurkan santan,pes rendang n kacau hingga mendidih
ii) masukkan ayam/daging,serai,kacau n masak hingga ayam/daging empuk n kuah mjadi pekat
iii) masukkan kerisik,daun kunyit n daun limau purut.kacau rata,,Siap..

JEFFIEMA

Wednesday, September 22, 2010

Update ke-100


Assalamualaykum semuaaaaaaaaa...apa kabar? Selamat HariRaya Aidilfitri Maaf Zahir & Batin utk semua yg masih sudi jenguk2,jeling2 blog sya yg sdh lama x berupdate.. Sbenarnya gmbar sdh msuk dlm lappy tp m*l*s tu masih tebal la,tp smpi bila? So iema gagahkn juak jari-jemari i yg x berapa nak halus ni mcapai keyboard.. mcm gmbar doremon d atas tu,iema kena fight m*l*s yg menebal ni,,yeahhhhh..!!

Sampai jumpa 4 d next entry,insyaallah..bai2..

Sunday, September 5, 2010

Kad Raya 2010

ImageChef Sketchpad - ImageChef.com

sila2 ambil n gantung kat rumah korang..ikhlas ni..

gmbar iman+faiz(sepupu),,enjoy..

JEFFIEMA