assalamualaykum.. entri larut malam.. cewah mcm judul lagu plak khannnnn.. nie pon sdh lama buat tao skrg jer baru rajin d post.. 'copy n paste' dari blog kak citarasawan.. nmpak gambar mmg mengoda jiwa n raga,, auuummm.. (tetiba jd singa jadian..hahaha pengsan..!!).. kemon ebribadi prepe ur pen n paper n rite d resipis..(teacher bi sila komen homwhek i..muahahaha..)
Resipi Update!!!
OREO CHEESECAKE
Sumber: Citarasawan (Kak Wan)
Resipi Copy n Paste dari blog : Sis Ummizaihadi
Bahan Dasar:- (akak guna loyang bulat 8 inci)
- 200gm biskut oreo - di buang krimnya (*akak guna 300 gm)
- 50gm mentega cair (*akak guna 75 gm)
- 750 gm keju krim (*akak guna 500 gm Philladelphia Cheese)
- 130 gm gula kaster (*akak letak 110 gm je)
- 1/2 tbsp esen vanila
- 3 biji telur (*akak letak 2 biji telor je)
- 200ml whipping krim (*akak letak 150 ml)
- 1 tbsp. lemon juice
- 15 keping biskut oreo di patah 4 - di buang krimnya (*akak letak 20 keping)
atau acuan 8" menghasilkan satu biji.
Cara-cara:-
- Dasar Kek : Kisar halus biskut oreo dan gaul dengan mentega cair, tekan padat ke dalam acuan springform/loose base tin 4.5" sebanyak 1/2 cawan padat (*for mini pan). Kalau untuk loyang besar, masukkan kesemuanya dlm pan dan tekan. Bakar selama 15 minit pada suhu 160C. Angkat dan ketepikan.
- Filling: Pukul keju krim dan gula hingga sebati, masukkan esen vanila dan telur satu demi satu diikuti dengan whipping krim dan jus lemon. Putar hingga sebati.
- Masukkan biskut oreo, gaul rata.
- Ambil 1 cawan penuh krim keju (*untuk mini cheesecake) dan tuangkan kesemuanya (*untuk loyang besar) ke atas dasar biskut tadi.
- Bakar pada suhu 150C secara water bath selama 45-50 minit. Tutup suis oven dan renggangkan pintu oven biarkan kek sejuk di dalamnya selama 1 jam.
- Longgarkan tepi kek dengan pisau tajam mengelilingi acuan. Biarkan sejuk, tutup dengan plastik wrap dan simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam atau semalaman.
- Keluarkan kek dari acuan dan hias mengikut suka. (*anak dara akak rajin nak drizzle atas ciskek tuh..hehe, suka2 dia jek)
No comments:
Post a Comment