JOIN ME

Friday, January 6, 2012

Tiramisu (Tempahan)

taken pict. w/o flash

Buat tiramisu atas permintaan encik laling sempena sambutan hari guru d skul dorang.. acara ala2 potluck gitew.. mahaappp yer nie acara taun lalu punya daa.. lambat upload atas sebab2 yg tuan punya diri pun x ketahui.. amboi ASI(boleh) ka..?? guna resipi yg sama dgn yang SINI just add wording(fondant) n hias sekeliling kek dgn biskut lady fingers(eh,,betui ka nama dia gini,,betul kn jika salah..kalo ada sudi la betulkan)



Friday, December 30, 2011

Chocolate Chip Muffin


assalamualaykum,,apa khabar? dapat resipi dari ermmmmmmmmmmmmmmmmm... lupa!!! hehehehe.. xpa esok sya sambung,,mudah-mudahan bley ingat..tatatata...



...........mak aiii den lupo mao share resipi nie..adoiiiiii..sat2 no..

COPY N PASTE : KAK IZAHDAUT
CHOCOLATE CHIPS MUFFIN
sources: Mr Breakfast


Chocolate Chip Muffins
(12 servings) shouffle cup size L


2 cups all-purpose flour
1/3 cup light-brown sugar
1/3 cup sugar
2 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon salt
2/3 cup milk
1/2 cup butter -- melted and cooled
2 eggs - beaten
1 teaspoon vanilla
1 package (12 oz) chocolate chips
1/2 cup walnuts or pecans -- chopped


Preheat oven to 400 F. and grease up twelve muffin cups.

In a large bowl, stir together flour, sugars, baking powder, and salt. In another bowl, stir together milk, eggs, butter, and vanilla until blended. Make a well in center of dry ingredients; add milk mixture and stir just to combine. Stir in chocolate chips and nuts.

Spoon batter into muffin cups; bake 15-20 minutes, or until a knife inserted in center of one muffin comes out clean. Remove muffin tin to wire rack; cool 5 minutes and remove from tins to finish cooling.

Serve warm.




hah amik kaw,,bahsa omputih..translate la yerk klo x reti bahsa depa nie..heeeeeee..


Thursday, December 29, 2011

Tiramisu

assalamualaikum,,lama x update kan.. asyik facebook jer sampai x kuasa nk update blog,,hihi.. ok tempahan dh lama tao bln jun2011 lagi.. deko cincai2 je asal ada sbb kita blom prnh lagi nk deko2 tiramisu ni.. begetaq jugak masa nak letak white choc n dark choc 2 takut patah,,alahaiii.. xpa sya kan masi dok belajaq lagi.. tempahan dari kenalan suami kita.. org tgh ngandung kita on jew..

Tuesday, October 4, 2011

Oreo Cheese Cake


assalamualaykum.. entri larut malam.. cewah mcm judul lagu plak khannnnn.. nie pon sdh lama buat tao skrg jer baru rajin d post.. 'copy n paste' dari blog kak citarasawan.. nmpak gambar mmg mengoda jiwa n raga,, auuummm.. (tetiba jd singa jadian..hahaha pengsan..!!).. kemon ebribadi prepe ur pen n paper n rite d resipis..(teacher bi sila komen homwhek i..muahahaha..)

Resipi Update!!!

OREO CHEESECAKE
Sumber: Citarasawan (Kak Wan)
Resipi Copy n Paste dari blog : Sis Ummizaihadi


Bahan Dasar:- (akak guna loyang bulat 8 inci)
  • 200gm biskut oreo - di buang krimnya (*akak guna 300 gm)
  • 50gm mentega cair (*akak guna 75 gm)
Bahan Filing:-
  • 750 gm keju krim (*akak guna 500 gm Philladelphia Cheese)
  • 130 gm gula kaster (*akak letak 110 gm je)
  • 1/2 tbsp esen vanila
  • 3 biji telur (*akak letak 2 biji telor je)
  • 200ml whipping krim (*akak letak 150 ml)
  • 1 tbsp. lemon juice
  • 15 keping biskut oreo di patah 4 - di buang krimnya (*akak letak 20 keping)
#Acuan springform 4.5" @ 4 biji (Menghasilkan 4 biji mini cheese cake)
atau acuan 8" menghasilkan satu biji.

Cara-cara:-
  1. Dasar Kek : Kisar halus biskut oreo dan gaul dengan mentega cair, tekan padat ke dalam acuan springform/loose base tin 4.5" sebanyak 1/2 cawan padat (*for mini pan). Kalau untuk loyang besar, masukkan kesemuanya dlm pan dan tekan. Bakar selama 15 minit pada suhu 160C. Angkat dan ketepikan.
  2. Filling: Pukul keju krim dan gula hingga sebati, masukkan esen vanila dan telur satu demi satu diikuti dengan whipping krim dan jus lemon. Putar hingga sebati.
  3. Masukkan biskut oreo, gaul rata.
  4. Ambil 1 cawan penuh krim keju (*untuk mini cheesecake) dan tuangkan kesemuanya (*untuk loyang besar) ke atas dasar biskut tadi.
  5. Bakar pada suhu 150C secara water bath selama 45-50 minit. Tutup suis oven dan renggangkan pintu oven biarkan kek sejuk di dalamnya selama 1 jam.
  6. Longgarkan tepi kek dengan pisau tajam mengelilingi acuan. Biarkan sejuk, tutup dengan plastik wrap dan simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam atau semalaman.
  7. Keluarkan kek dari acuan dan hias mengikut suka. (*anak dara akak rajin nak drizzle atas ciskek tuh..hehe, suka2 dia jek)

Wednesday, September 28, 2011

Rich Chocolate Eggless Cake

assalamualykum...alhamdulillah allah masih pjgkn umur kita semua..konon2 mao share resipi kek cekelat gambar d atas nun.. tapi resipi x tao mn ghaib daaa.. n sebenaqnya den lupo guna resipi yg mana satu,, ngeeeeeeeeehhhhhhhhh... buek kek nie doh lamo.. sblm puaso lae.. itu yg lupa tuh.. tapi rasanya lebih kurang sama resipi dlm myresipi.com nun.. yg ponting depa x pkai teloq..

Resipi update!!

Copy n Paste dari blog : Sis DayangJack

Super Moist Eggless Chocolate Cake


Bahan-bahan : loyang 6-7 inci
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/2 cawan serbuk koko (DJ guna Cap Kijang)
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 1 1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
  • 1 cawan gula perang
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
  • secubit garam
  • 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung atau mentega cair
  • 1 sudu kecil cuka atau jus lemon
Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
  2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
  3. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
  4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak.
  6. Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.

versi 'close up' sdh d potong..