JOIN ME

Saturday, December 25, 2010

Ho..Ho..Ho.. Merry Xmas 2010

Assalamualaykum.. Salam Sejahtera.. Wah ari nie cuti sempena xmas kannnnnnnn... mesti kwn2 kita,penganut2 kristian nie sdg sibuk layan tetamu..gituewwww kan.. tapi kat tmpt aq nie sunyi sepi sak sebabbbbbbbbbb jiran sebelah kiri sambut xmas kat rumah klrgaY d Lahad Datu(LD).. jiran depan plak jenjalan smbil sambut xmas dgn klrg2 yg blom tukaq agama d Kota Kinabalu.. jiran sblah kiri plak sllu ulang-alik ke Semporna sbb ada rumah d sna yg d cni stay kat rmh sewa sak..huhuhu.. jawabY aq sunyi tahap T>A>M>B>L>I>N>G... uwwwaaaaaaaaahhhhhhh!!!!!


Friday, December 24, 2010

Rakan Duet...a,e,i,o,u..


Assalamualaykum,,Salam Mesra,,Salam Jumaat kpd sumeeeeeeee kwn2 yg sudi ziarah(ado kew?erm..),,yg jeling2 p0n ad0 kn.. alhamdulillah kita masih d beri kesempatan utk m'update, jenjalan kat blog,fb n yg seangkatan dgnnya.. syukur sangat2..

wah tajuk entry 2 malatop mcm ma0 menyanyi jerk,muahahaha..pengsan!! occay la sebenarnya aqu memvariasikan resipi butter cake yg slalu aq guna.. gmbar kek yg d atas nun aq buat time raya ari tuh(wah nostalgia'y gambar nie,hahaha..) bkn apa kek yg aq bt masa kenduri tahlil arwah bapak x ingat snap..!!

resipi nengok SINI yerk.. sama jew just tambah 100gm coklat chip klu ma0 ikut dgn gmbar yg atas nun.. DAAAAAAAAAaaaaaaaaaaa....


Sunday, December 19, 2010

Tetiba Perasaan Merundum..

- gambar hiasan -

Assalamualaykum.. apa kabar? syukur dpt btemu lagi dlm alam maya nie.. be2rapa hari yg lepas(lebih kurang seminggu juak la..) kgelisahan mlanda jiwa n minda.. x tao knp tiba2 prasaan mcm gitu muncul.. 24jam perasaan itu menghantui diriku.. hingga tidurku x selena sprti biasa.. xtiviti mcekik x s'ektip sprti sblom'y.. sbgi penawar aqu tetap bsujud memohon ktenangan dari YANG MAHA ESA.. dgn rasa rendah-serendah-rendah'y diriku memohon ketenangan kpd YANG KUASA.. alhamdulillah ketenangan itu beransur-ansur kembali..


- gambar hiasan -


syukur YA ALLAH.. kerna ENGKAU telah menyedarkan diriku dari trus lalai d buai arus dunia..



Thursday, December 16, 2010

Kek Pandan Marble

Assalamualaykum.. apa kabar? mudah2an dlm sihat walafiat.. syukur dpt ber pokpek2 d alam maya ini.. Wah ada yg puasa ka hri ni? alhamdulillah smoga amalan d trima olehNYA,aminn.. aqu?adussss.. aqu TERbabas la,,mangun lambat gara2 nonton movie kat TV smlm "SNAKE ON D PLANE".. erm xpa esok kn ada,,pjg umur..




Okay masih mao menayang gambar2 yg sdh "menopause"(hehe..jangan ada tersinggung nok..) .. buat kek nie masa kenduri tahlil arwah bapak hari yg ke-7(klu x silap).. berduet dgn butter cake.. itu sak yg mampu aqu bt time kenduri kecil2an tu..

Amek resipi dariiiiiiiiiiiiiiiiii...........ermmmmmmmm.....aaaaaaaaaa.......hah..! kak yatie tq kak yatie.. kak yatie nie wlupn bt bisnes baking membaking tapik dia sukak share resipi tao.. So apalagi meh aqu tunjuk'n bhn2 n cara2'y.. itu pun klu korang nak tinguk la.. klu x nak p tidoo..!! hihihi..




KEK PANDAN MARBLE

(R. Lin - MyResipi.com)


Bahan:

4 biji telur

100g gula pasir (kalu nak manis tambah skit lai)

1 camca besar ovalette

25ml pati santan (I guna susu segar mcm Mat Gebu)

50g minyak jagung

100g tepung gandum **

1/2 sudu teh garam halus **

1/2 sudu teh baking powder ** (** digaul & ayak)

1 sudu teh pandan paste

1 sudu teh serbuk koko

1/2 sudu teh esen vanilla (Mat Gebu add this & I also follow)

1 sudu teh coklat emulco (Mat Gebu add to this recipe & I also follow adding this)

Cara:

1. Putar gula + ovalette hingga rata. Masukkan telur & putar dgn kelajuan tinggi hingga kembang & pekat

2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit & putar pada kelajuan perlahan.

3. Tuang minyak jagung & pati santan, gaul hingga sebati

4. Adunan dibahagi 2. Satu adunan dicampur esen vanilla, coklat emulco & serbuk koko. Satu adunan lagi pandan paste

5. Masukkan adunan koko & pandan berselang seli ke dlm acuan

6. Bakar dlm oven 180C selama 30 minit bergantung pada oven masing-masing

UTK PELBAGAIKAN RASA KEK NI BLH TRY PUT MANGGA PASTE,OREN PASTE DLL GANTI PANDAN PASTE,OCCAYYYYYY






Jom Tambah Pahala..

Assalamualaykum.. alhamdulillah masih d panjangkan usia olehNYA.. wah pernah kew korang nampak tajuk entry cam gitu..? biasa yg aq tinguk "Jom Tambah Pendapatan" dll.. hihi.. xpa2 abaikan pasal itu skejap..

Sekarang kita sudah berada d awal bulan islam iaitu MUHARRAM 1432h,,so pada 10muharram bersamaan hari asyura kita d sunatkan utk puasa sunat asyura..itu yg aq tao,,korang? so sebelom korang jawab,,aq nak share la apalagi perkara2 sunat yg kita bley lakukan n fadhilat2nya.. ok.. ENJOYYYYY....



false false false EN-US X-NONE X-NONE

KELEBIHAN 10MUHARRAM( HARI ASYURA)

SUMBER : http://helwaselangor.blogspot.com


Imam al-Ghazali menyebut dalam kitabnya Mukasyafatul Qulub bahawa pada tarikh tersebut:
1. Terbunuhnya Sayyidina Hussain (cucu Nabi) di Karbala'.
2. Diterima taubat Nabi Adam a.s.
3. Dicipta Adam a.s.
4. Dimasukkan Adam a.s ke dalam syurga.
5. Dicipta arasy, Kursi, langit, matahari, bulan, bintang-bintang.
6. Dilahirkan Nabi Ibrahim a.s. .

8. Selamat Musa dan pengikutnya.
9. Lemas Firaun.
10. Dilahirkan Nabi Isa a.s.
11. Diangkat Nabi Isa kelangit.
12. Diangkat Nabi Idris ke langit.
13. Mendaratnya kapal Nabi Nuh dengan selamat di atas bukit Judy.
14. Nabi Sulaiman diberi kerajaan yang besar.
15. Dikeluarkan Nabi Yunus dari perut ikan Nun.
16. Nabi Ya'kub dapat melihat kembali selepas daripada menjadi buta.
17. Dikeluarkan Nabi Yusuf daripada telaga buta.
18. Disembuhkan Nabi Ayyub daripada penyakitnya.
19. Hujan yang pertama turun dari langit kebumi.

20. Hari kiamat akan terjadi pada hari asyura,allahualam..(yg ni iema tmbah sbb dengar kat radio tawaufm)



Perkara yang sunat dilakukan pada hari Asyura :

1. Melapangkan masa / belanja anak isteri

Fadhilat - Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.


2. Memuliakan fakir miskin

Fadhilat - Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti

3. Menahan marah

Fadhilat - Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang ridha


4. Menunjukkan orang sesat

Fadhilat - Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya


5. Menyapu / mengusap kepala anak yatim

Fadhilat - Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi tiap-tiap rambut yang di sapunya.


6. Bersedekah

Fadhilat - Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor gagak terbang tak berhenti-henti dari kecil sehingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini.


7. Memelihara kehormatan diri

Fadhilat - Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.


8. Mandi Sunat

Fadhilat - Tidak sakit (sakit berat)pada tahun itu

Lafaz niat : sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala.


9. Bercelak

Fadhilat - tidak akan sakit mata pada tahun itu


10. Membaca Qulhuwallah hingga akhir seribu kali

Fadhilat - Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah diakhirat nanti


11. Sembahyang sunat empat rakaat

Fadhilat - Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50 tahun melakukannya.

Lafaz niat : sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala. Pada rakaat pertama dan kedua selepas fatihah di baca Qulhuwallah sebelas kali.


12. Membaca "has biallahhu wa nik mal wa kila nikmal maula wa nikmannasiru"

Fadhilat - Tidak mati pada tahun ini


13. Menjamu orang berbuka puasa

Fadhilat - Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa.


14. Puasa

Niat - Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala.

Fadhilat - Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribu kali syahid dan diharamkannya daripada neraka.

SELAMAT BERAMAL..SEMOGA AMALAN D TRIMA OLEHNYA..AMINNN..

Tuesday, December 14, 2010

Ayam Lada Hitam


Assalamualaykum.. alhamdulillah masih d panjangkan umur hingga ke hari nie,, bley la update blog tapi "gambar sudah basi",hihihi... ntah bila aq masak nie sudah lupa.. layan ajer laa,, gambar jak tao resipi pon x tao ambil d mana..


Oppssss!! bru TERingat,hehehe... bukan ambil resipi dr mana2 pon beli perencah ready made jenama MAGGI nun(alamak kantoiiiii...) daaaaa...

Monday, December 6, 2010

Sunday, December 5, 2010

Bilis Asam Pedas


Assalamualaykum.. alhamdulillah masih d pjgkan usia kita semua.. ini nk share sket menu yg menambah selera.. time d masak sdh semerbak bauY,apalagi d makan siap menambah 2-3 pinggan nasi,,heeeee.. menu sempoi,campak2 n semua-muaY laa.. sya x letak resipi k,, tapik klu ada adik2 nk tao habaq kat shoutbox babe.. muahhh love uols..

Monday, November 29, 2010

So Slow..

Gambar hiasan

Assalamualaykum n Salam sejahtera kpd yg masih sudi jenjalan d cni.. trima kasih.. blog tersgt la slow atas sbb2 yg x dpt d elak'n.. kita hanya mrancang allah taala yg Maha Penentu..

Selepas saja arwah bapak meninggalkan kami beradik bulan lalu,,aktiviti try resipi2 baru agak terbatas.. xtiviti harian pon kena d selesaikan scepat yg mungkin.. menoleh skit nmpk jam,, bt keja skit nmpk jam..

Tapi itu semua time bdk skul blom cuti.. Skrg nie pulak time mghadirkn diri ke mjlis2 kenduri kawen.. hujung minggu baru2 nie (27/11/2010) pon adik sepupu kawen 3hari berturut2 p rmh pengantin.. mjlis d bt d perkarangan rmh dgn bantuan jiran+keluarga.. penat'y yak ampun..

Lusa (01/12/2010) baru nak ambil 40hari arwah bapak.. mudah2an d permudahkan sgala urusan.. panjang umur..

Wednesday, November 17, 2010

Salam Aidiladha 2010

Assalamualaykum n salam sejahtera...wah2 lama'y cik mek x updateeeeeeeeee... Mao ckp bizi x juak,,mao ckp xbizi cam bizi,,m**las kottt?hehehe.. apa2 jak la.. d kesempatan ini sya+famili ingin mengucapkan selamat hari raya aidiladha maaf zahir batin... mana la tao ada sblm nie sya ckp terkasar,terlebih yg buat anda,anda,anda tersinggung mahap yer..

akhir2 nie pon aktiviti d dapur mmg x aktip.. masak pon yg simple-mimple(adaka kata ganda mcm ni dlm kamus..hehehe) so blog pon update cam sipot.. mudah2an lpas ni sya akan aktip spy blog pon meriah kn,kn,kn..

ni mao crita la,,td jenjalan d fb ada org cilok gmbr dr blog sya nie...hairan binti terkejut.. blog sya ni sdh la suram,sunyi,gmbr x mnarik,resipi biasa2 jak..ada hati mao cilok juak...? minta izin la beb pastu tulis link sumber gmbar nun.. ini x maen redahhhhh jak.. ok la uols jaga diri,famili.. salammmmmmmm....

Sunday, November 7, 2010

Ayam Goreng Serbaguna

assalamualaykum.. apa kbar? ahaks..kmarin lepas,,janji mao update tp iema TERlupa.. i'm sorry.. ayam goreng d atas nun sbnarnya juadah time raya lgi tp br mao d tayang SEBAB (i)br be2rapa kali iema update blog time raya(ekceli be2rapa hri lpas 1syawal) lappy iema K.O..!! (ii)lappy sdh bagus ada kejadian hiba,pilu melanda.. tp x kisah la kn blog aqu suka-suki la.. sdh lepas ka,br mao start ka, tgh buat ka.. lantak,janji selagi umur pjg,sihat ada menda yg aqu rasa mao kongsi I WILL WRITE.. x giteww..

ok sebenarnya ayam goreng d atas nun aqu just guna tepung serbaguna tp yg spicy,hehehe.. iema n lada x bley d pisahkn..wah..! aqu lpa sdh guna jenama apa tu.. pastu ayam d atas nun sebenarnya ada "rakan duet" iaitu ayam masak merah tp time mao 'mencekik' ayam tinggal 2 ketul jer,,mak aii mcm mn mao kasik posing klu tggal yg ni..jawab'y teruskn xtvt mencekik lgi bgus,hahaha.. x payah resipi sonang baitu.. occay!! klu x silap juadh nie aqu bt masa 7syawal..

Wednesday, November 3, 2010

Oppssssss...

Assalamualaykum.. konon2 nyer mao menghapdate.. sbb ada lae gmbr dok menunggu giliran mao enter frame d blog nie.. Tapiiiiiiiiiiiii...

Skrg nie iema guna lappy laling i tell u,kuing3.. gambar-mambar(ada ka istilah ni dlm kamus dewan bahasa n pustaka,hahaha..) semua ada dlm my own lappy uols.. pastu aqu dok malas mao menekan suis mengasik idop my lappy nun,,sooooooo.. esok ler,,insya allah panjang umur..

mao meround d fb pulokkkkkkk,,daaaaaaa...

JEFFIEMA

Tuesday, November 2, 2010

Bahulu versi IEMA.. ulang tayang..


Assalamualaykum.. wah lama bebeno iema x 'hadir' dlm acara blog-memblog nie(bley pakai ka istilah nie.?lantak ler..).. arwah bapak pun blom smpi 1month so xtiviti iema x aktif sgt(aktif kew?) masak yg simple-mimple jer.. itupn kdg2 iema makan,kdg 2 just telan mende2 ringan jerk.. suasana hiba masih ada..


iema sllu juak bt bahulu nie sbb sedap.. ops ikut tekak masing2 la kan.. iema bt ni masaaaaa... raya tempoh ari sbb kak2k mao dtg ke rumah n minta buatkn bahulu ni.. projek pun jalan laa.. oleh kerana resipi ulang tayang so pandai2 la godek2 kat label kuih-muih yah.. mek malas nak tulis sbb sllu sgt bt ni takut ado yg muntah kalerpul pulak,hihihi.. cuma tang gula tu better kurgkan sket sbb manis bg iema la..occay!


ADIOSSS..

Sunday, October 24, 2010

Berdukacita

Assalamualaykum,,salam ukhwah iema ucapkn kpd yg sudi singgah,jeling2 blog yg TERsgt SEPI ini.. Sblm entri iema yg lepas,bersamaan hari Jumaat bapak iema mgalami kemalangan jalanraya hingga pintu tmpt pemandu x bley d bukak.. Alhamdulillah time itu bpak x mgalami apa2 kecederaan pun.. Tapi pd tengahari Isnin(10/10/2010) iema d kejutkn dgn pggilan telefon oleh kakak bhw bapak jatuh d toilet,,punya la iema mengigil time tu,nasip baek laling sdh smpi d rmh so sesampai saja d rmh bapak sdh x sedarkn diri n kmi trus bw ke hospital bhgn kecemasan.. dlm perjalanan bapak 2x termuntah.. Sampai sak d hospital kakak n abg trus masukn bapak dlm bilik kecemasan,, aqu?? d luar menunggu sbb masa tu bb iman pun ikut,, Kakak n abg keluar sbb doktor mao bt kerja.. 10minit kakak d pggil d bhgn pdftaran pesakit n skaligus d bgth bapak terkena strok..

Masya allah,aqu kena kuatkn diri utk x menangis.. Slps itu kmi d sruh tunggu lgi bg mlihat reaksi bapak slps d bg ubat.. dlm 15minit kmi d pggil msuk n d bgth bhw bapak dlm keadaan kritikal bila2 masa saja bapak akan 'jalan'.. time tu hatiku sempat berkata doktor bkn Allah bley sesuka hati menentukn ajal seseorang.. Slpas itu bapak d bw ke bhgn scan(aqu x ingat istilah d hspital) dlm 5minit bapak d bw keluar n d masukkn semula kewad kecemasan,,slpas tu kmi d pggil lgi utk d bgth keadaan sebenar bapak apalgi slps d scan 1 badan,, bapak mengalami pendarahan otak hampir separuh n keadaan ini sdh lama,,pdhal bapak sllu ke hospital klu dia sakit kepala,,knp x beri rawatan lanjutan??!! selain itu bapak juak mhidap darah tinggi,gout,strok.. melihat keadaan bapak yg sgt lemah terbaring d katil dgn sgala mcm wayar terpasang d badan'y,,sprti'y aqu juak ikut lemah.. akhirnya bapak d tahan d wad 5 tingkat 2 hospital lama..

mlm 2 abg yg jaga bapak.. pgi kakak ambil alih tp x d benarkn sbb mlm sak bru bley stay.. aqu?? d rmh dgn hati yg x tenteram,risau segala mcm perasaan bermain d jiwa,d otak n menangis la mjadi peneman bermula bapak d tahan.. tiba masa melawat ptg aqu n adik menyusul ke hspital,,kakak kol dia sruh msuk bapak sgt tenat..!! setlh aqu berbisik ketelinga'y nadi jantung'y menurun.. keadaan mjadi panik darahku seolah2 berhenti duniaku berputar2 aqu x tahu d mn aqu berada ketika itu.. selang be2rapa minit setlh doktor periksa.. lbh kurg 6:45pm pada 12 OKTOBER 2010 bersamaan hari SELASA bapak d jemput oleh Yang Maha Esa.. Ya allah kenapa begitu singkat pertemuan antara kmi beradik dgn kedua org tua kmi.. tp aqu pasrah dgn ketentuan ini sbb aqu yakin pasti ada HIKMAH d sebalik semua ini krn Allah lbh tao apa yg TERbaek utk hamba2nya.. Dgn usia muda belia ini,kmi 5 beradik mjadi yatim-piatu,,aqu redha seredha redha'y ya allah.. Kini,apa yg kmi lakukan kmi perlu saling mbantu,berhubung,berkomunikasi n segala2nya harus sentiasa bersama.. x mao mengharap bantuan org selagi kmi mampu,, Setelah 9thn mamak pergi akhirnya bapak jugak menyusul..

Pak,Mak
semoga roh bapak & mamak d cucuri rahmat.. Selagi nyawa d kandung badan,DOA sahaja yg mampu anak2mu berikan,AL FATIHAH.. Semoga roh mamak & bapak aman d sana,, AMIN...
WE (YOUR CHILD) ALWAYS MISSSSSSSSSS U..

Saturday, October 9, 2010

Ayam Briyani

assalamualaykum.. Salam sabtu semua.. occay sprti yg iema janjikn smlm ari ni nk tayang "rakan duet" nasi briyani iaitu Ayam Briyani yg d masak mgunakan rempah Briyani adabi sbb tuan blog TER rajin mao prepare rempah2 yg lain,hehehe..iema bt versi ada kuah sket..

AYAM BRIYANI ADABI
(7-8 hidangan)

Bahan-Bahan :
90gm Rempah Briyani Adabi
1 ekor ayam (potong 8)
5 cawan(1000ml) air
5 sudu makan minyak masak(tuk menumis)
3 sudu makan minyak sapi(tuk menumis)
minyak masak (tuk mgoreng ayam)
garam scukup'y

Bahan A :
10 ulas bwg merah*
6 ulas bwg putih*
6cm halia*
5 biji cili hijau* (* kisar halus)

Bahan B :
4 tangkai daun sup
4 tangkai daun bwg
4 tangkai daun ketumbar
secekak daun pudina
2 biji bwg besar

Bahan C :
1/2 tin susu cair
3 sudu makan tomato puri
3 sudu makan minyak bekas goreng ayam
3 sudu makan madu

Hiasan :
50gm gajus
50gm bwg goreng
50gm kismis

Caranya :

*Ayam digoreng 3/4 masak
* Bancuh'n Rempah Briyani Adabi dgn bhn A dgn sdikit air
* Panas'n minyak masak n minyak sapi..Tumis bancuhan rempah hingga naik bau..Masuk'n 5 cawan air..Biar'n rempah mjadi lbh pekat
* Masuk'n sume bhn C n perlahan'n api..Biarkn kuah mjadi lbh pekat
* Masuk'n bhn B..Masuk'n garam scukup rasa (iema tmbh sdikit ajinomoto)
*Bila kuah cukup pekat,,Masuk'n ayam yg tlh d goreng..Gaul rata..
* Masuk'n bwg goreng n kacau rata2..
* Akhir skali,masuk'n gajus n kismis..A/bila cukup pekat n sebati padam'n api..

Bahan2 yg terkandung dlm Rempah Briyani nie : ketumbar,jintan,kulit kyu manis,buah pala,buah pelaga,bunga lawang,cengkih n lada putih..

Kedua2 resipi berasaskan briyani nie(nasi briyani+ayam briyani) d sertakan d belakang paket yah..iema copy jak..

Friday, October 8, 2010

Rempah Briyani 2 in 1

assalamualaykum..wah sedar x sedar sdh sbln kita dlm bulan syawal.. sebulan yg lalu kita semua tgh sibuk menyiapkn juadah yg mao d hidang utk pagi raya,tukar lgsir,psg carpet,lap habuk kat kabinet.. siapkn pinggan magkuk yg nk d guna.. sterika bju baru nk pkai solat,,wah TERsgt bz woooooo..!!

occay la..d atas tu nasi briyani iema bt masa raya ke..... 3,,hehehe ilang ingatan jap.. pggil kwn2 x classmate thn 2000(sdh 10taun tu bebs) sbb br berjejak kasih d fb so berkumpul la kmi dlm 10++ org.. 1st kmi kumpul raya ke-2 rmh iema x sempat so d bawak keesokkn ari'y.. janji korg dtg klu x mmg aqu mrajuk taoooooo,,hehehe..

iema guna rempah briyani jnama abadi 1 paket ni blh bt nasi + ayam briyani skali,,wow jimat duit aqu,,hahaha..

NASI BRIYANI ADABI

Bahan - Bahan :
(7-8 hidangan)

5 gelas beras Briyani (Basmathi)
5 gelas air (guna gelas yg sama menyukat beras)
10gm Rempah Briyani Adabi
3 biji bawang besar (dimayang halus)
10cm halia (kisar halus)
4cm kulit manis
5 helai daun pandan (disimpul)
5 sudu makan minyak masak
3 sudu makan minyak sapi
1/2 tin susu cair
1 sudu makan garam halus
sedikit pewarna kuning telur
sedikit air mawar (iema x letak pon)

Hiasan :
50gm gajus d goreng garing (iema x letak)
50gm bawang goreng
4 tangkai daun sup
4 tangkai daun bawang(dimayang halus)
secekak daun pudina(amek daun jak) (iema x letak)

Caranya :

* Panaskan minyak masak + minyak sapi.Tumis bwg yg dimayang,halia kisar, kulit kyu manis hingga naik bau..Masukkan Rempah Briyani Adabi yg dibancuh dgn sdikit air.Biarkan s'hingga rempah naik bau
* Masukkan 5 gelas air..Masukkan daun pandan n garam,tutup periuk spy air cpt mdidih
* Basuh beras n toskan
* A/bila air sdh mdi2h,keluarkn semua bhn yg ada dlm periuk mgunakn penapis.Biarkn air mdi2h semula.masukkan beras
* Bila air hmpir kring,masukkan susu cair n kacau rata
* Tutup rapat tudung periuk spy wap x keluar
* Bila nasi sdh masak,buatkn lubang2 kcil n masukkn pwarna kuning..
* renjiskn dgn air tawar,taburkn bhn2 hiasan..
* tu2p rapat tudung periuk,perlahankn api n biar nasi kring slama lbh kurg 15min..

(boley juak dimasak mgunakn periuk nasi elektrik)

esok sambung ayam briyani pulokkkk..Good night,sweet dreammmmm..

Wednesday, October 6, 2010

Menu Raya Tertunggak..

assalamualaykum..masih bulan syawal kan so x janggal rasanya klu masih shared menu2 time raya.. almaklum la org 'rajin' mmg mcm nie.. kena lgi lappy bt hal.. buat kari ayam nie raya ke-2 berduet dgn ayam masak merah tp x sempat snap pinggan sdh licinnnnnnn.. yg kari ayam nie tggal berapa kerat jer lagi baru ingat mao snap klu ndak..? menu biasa2 tiada ukuran..

Bahan-Bahan :
Ayam -potong kecil2,bersihkan..
Santan pekat
Serbuk kari*
serbuk cili* (*iema sukak pakai jenama alagapas)
bwg merah*
bwg putih*
halia* (*iema tumbuk kasar)
air asam
bunga lawang
kulit kayu manis
minyak utk mnumis
garam
perasa

Caranya:
- panaskan minyak tumis bunga lawang+kulit kyu manis..
- Masukkan skali bhn2 yg d tumbuk..
- setelah naik bau,masukkan serbuk kari,serbuk cili yg sblom'y d campur dgn sdikit air mnjadi pes..biarkan garing sket..
- masukkan ayam,santan pekat n air asam,,gaul rata..
- sentiasa gaul sbb iema guna santan pekat jak spy x pecah minyak..
- apabila sdh mndidih masukkn garam,perasa,gaul rata,,try rasa klu sdh MANTOP matikn la api..hidang!!
- iema x reti hias-menghias yah bebs,just put dlm mangkuk..SELESAI..


Tuesday, October 5, 2010

Cornflakes Cluster Praline

assalamualaykum..?last gambar kukis yg sempat iema snap.. resipi dari chef asma.. sebenarnya iema x tao nak crita apa x mood pulak'y,,yok salin resipi.. 100% copy n paste dr blog chef asma..

CORNFLAKES CLUSTER PRALINE
sumber : CHEF ASMA

Bahan - Bahan :
150 gm cornflakes ( kellogs @ nestle )
50 gm almond strip - bakar dahulu
20 gm - 50 gm hazelnut paste @ nutella (iema guna hazelnut triffle kna tmbah sket)
200 gm milk coklat
200 gm dark coklat

Hiasan :
White coklat - secukupnya
papercup

Caranya :

1. Cairkan coklat dengan cara " double boiler "
2. Masukkan semua bahan - bahan & kacau sebati.
3. Letakkan diatas periuk nasi elektrik yang berisi air panas & on plug..supaya cornflakes tak beku & senang nak masukkan kedalam paper cup.
4. Dah siap.. dapat dalam anggaran 70 pcs...
5. Nak cantik... hias dengan white coklat-- cairkan dulu & masukkan dalam pipping bag..
6. Dah siap... sejukkan sekejap... packing dalam bekas...
7. Chef guna coklat SICAO ...hazelnut paste pun yang mahal bukan dari bake yen...


Tips
: Kalau nak makan sendiri guna coklat milk couverture lagi sedap.. tapi !! kena tempering coklat dulu baru masukkan semua bahan2... mmg sedap...Saya dapat idea ini apabila adik selalu bawa balik dari oversea.. mmg dia suka sangat... saya pun buat menggunakan coklat import yang mahal... sekarang resepi ini dah jadi kegemaran anak2 saya.. satu balang tak sampai sejam anak teruna saya habiskan... Cuba Jangan Tak Cuba... nak beli coklat & hazelnut paste sila hubungi saya...

Sunday, October 3, 2010

Petua Awet Muda

wow!! bukak fb tp nampak nie trus iema shared kat cni kat fb iema pun ado,,hehehe.. sapa x nak awet muda kannnnnn..

Petua Awet Muda | iluvislam.com + discover the beauty of islam

Jom sama2 kita kongsi ilmu allah taala nie n amalkan supaya lebih bermanfaat insyaallah..

Snow Almond


assalamualaykum..Hepi Mondeyyyyy!! wah jangan ada yg muntah kalerpul yah asik2 tempek kukis jer,, iyo ler sblom nie iema x sempat nk kongsi skrg ada masa br la d tayg,huhuhu.. lgpun iema tempek kat blog nie sbgai rujukan iema next time bila iema perlu.. lgipun sikalang masih ali laya maa,hihihi.. sila sediakn pen n kertas salin resipi utk sapa2 yg berminat..

SNOW ALMOND
Sumber : MAKLANG

Bahan A :
11ogm mentega
1/2 sudu besar shortening
50gm gula kastor
1/2 sudu kecil esen kopi (iema guna esen vanila)


Bahan B : 11ogm tepung gandum
25gm serbuk nestum
1 sudu besar coffemate
35gm tepung ubi
20gm serbuk badam

Hiasan :
breadcrumb(putih)
chocolate masakan(double boil)

Caranya :
* pukul mentega,shortening,gula hingga sebati
* masukkan esen,telur..gaul rata
* satukan bahan B & masukkan dalam adunan A sdikit demi sdikit n ratakan..
* uli ,canai & terap..@ buatlah bentuk yg anda3x sukak,ngehhhh..
* bakar 170C - 20min @ mengikut oven masing2 la yah..
* setelah sejuk,,celup dlm cooking chocolate yg tlah d double boil kn,,pastu golek atas breadcrumb

PSSSSSTTTTT : adunan mmg lembik so tmbh tepung sket2 hingga bley d terap@gentel..

Saturday, October 2, 2010

Tat Nenas Gulung

assalamualaykum.. wah semenjak 2 menjak nie iema rjin m'update kannnnn,, bkn apa nak balas dendam bulan ramadan lepas jarang bebenor menghapdate kan,, kena plak lappy still x sehat,, laling ada kat umah nie amek kesempatan la kn,ngehhh..

amek resipi d mn yerk,,ermmmmmmmm..? nnt jap bukak peti bkarat iema dlu yah.. ohh copy dr blog sis chetam ,, jom shared it..

TAT NENAS GULUNG
sumber : SIS BAYA

Bahan-Bahan :
1 cawan(226gm) butter(suhu bilik)
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanila
20gm gula ising
40gm tepung jagung
50gm tepung kastard
20gm coffemate powder
240gm tpg gandum

Inti:-
Paste nenas(iema bli kat kdai jer tpi klu buat sendiri lagi baek..)

Hiasan:
kuning telur + pewarna kuning,thousand2..(idea kakwan spy lbh mnarik)


Cara-Caranya:-
* Sebatikan telur,butter,gula & esen vanila(kak baya guna spatula jak)
* Masukkan tepung jagung,gaul..
* Masukkan tepung kastard,gaul..
* Masukkan coffemate,gaul rata
* Masukkan Tepung gandum n gaul rata (sekiranya doh msih mlekat kat tangan korang tmbah tpg gandum sket2 hingga x lekat d tangan,k)
* Kemudian masukkan segenggam doh isi kedalam acuan semprit,tekan guna ibujari n tarik(terbalikkkan acuan spy bhgn bergerigi d sebelah luar setelah d gulung).. letak inti n gulung dgn bantuan spatula..(teknik nie iema blajar 2taun yg lalu dgn chef christina).. buat la hingga doh abis..
* Sapu hiasan di atasnya n tabur thousand2..bakar 350C(180C) slama 17-19min..

tatatititutu..

Friday, October 1, 2010

Strawberry Fingers Cookies


chakkkkk,,!slmat ari sabtu everybody..? smoga anda3x sihat semua.. nie iema enter frame lgi nk share skit resipi biskut yg d bt time raya baru2.. stlh iema mbaca n mmahami resipi,,saling x tumpah dgn biskut snow almond cuma tang coklat toe jak yg m'beza'n.. so dgn suka-suki ati'y iema m'derhaka'n resipi kakwan nie.. (amponss)

STRAWBERRY FINGERS COOKIES
sumber : kakwan

Bahan A
250gm mentega
10gm shortening
150gm gula kaster
1 tsp strawberry emulco
1/4 tsp pewarna pink/merah
50gm serbuk badam/serbuk gajus (iema ganti dgn serbuk nestum)

Bahan B
300gm tepung red rose
40gm tepung kentang
50gm susu tepung
50gm tepung jagung


Hiasan : Coklat masakan Strawberry pink atau (coklat masakan putih + pewarna pink + strawberry emulco) dan breadcrumb putih

Cara-cara
1. Pukul bahan A hingga berkrim. Masukkan bahan B dan uli hingga menjadi doh.
2. Canai dan terap dengan acuan di sukai.
3. Bakar pada suhu 140C selama 30 minit.
4. Sejukkan biskut dan celup dengan coklat masakan yang di cairkan secara double boiler dan golekkan biskut ke dalam breadcrumb.

bentuk lain rasa tetap sama,hehe..