JOIN ME

Saturday, May 14, 2011

Kek Santan


assalamualaykum..lama bebeno cik esah ngko nie x hapdate,,ado korang kisah?? tak der makna nyer,,muahahahaha....

okey ler meh salin resipi sonang baitu dari myresipi .. 1st saje2 mao salin sbb bahan2 kompom ada d rumah korang stp bulan,hihihi.. oleh kerana tahap keboringan sgt2 gaban soooooooo jadi la kek nie.. klu mao try resipi nie tolong kurang kan sukatan gula'y(bg yg x suka manis ler,klu yg suka manis lantak ler) sbb sgt manis bg cik esah ngko nie hah... jom rempit salin resipi nie,,vroooooooommmmmmm...

KEK SANTAN
SUMBER : sofinar

Bahan-bahan ( 15 orang makan )

  • 4 biji telor gred A (kalau tak ada apa2 gred pun boleh lah, kalau gred C tu bubuh 5 biji)
  • 360g gula pasir (hah,,amik kau!!hihi)
  • 1biji kelapa = jadikan 400 ml santan
  • 8 helai daun pandan - diparut dan diperah bersama kelapa parut tadi (iema kai pandan paste jer abis crita)
  • 400g tpg gandum = diayak
  • 4 sudu teh baking powder

Cara-cara

  1. pukul gula dan telor hingga kembang
  2. masukkan santan yang diperah bersama pandan tadi, dan kacau sampai sebati
  3. masukkan tpg dan kacau hingga sebati
  4. akhir sekali masukkan baking powder, dan gaul rata
  5. griskan loyang dgn minyak dan masukkan adunan kek, bakar 180 C dan bakar 45 minit
ok,sekian terima kasih..hehehehe...

Sunday, April 3, 2011

Bronis Tunang

perhati gambar nie btul-btul..

Assalamualaykum n salam sejahtera.. lama aqu bertapa kali nie kan... ok utk sekian kaliY aqu post entry ttg tempahan brownies utk pertunangan,, 1st time nie ambil order utk ptunangan nie,,gigil juak la.. alhamdulillah siap seperti yg d rancang WALAUPUN mould utk abjad 2 last minutes baru aqu beli,ngeeeeeeehhhhhhhh...

cuba bandingkan dgn gambar yg d atas,sila2..apa yg beza?



adios sayonara,,,

JEFFIEMA

Tuesday, February 22, 2011

Ikan Sos Mangga Muda

assalamualaykum n salam sejahtera... wah lama x update sbb x menda yg ma0 d share lgpn kesihatan kurg baek kdg2 ok,kdg2 ko.. wlubgmnpn iema tetap bsyukur krn msih d pjgkn umur,syukur alhamdulillah...

kali nie ma0 share menu tghri td just ikan kecik jak,ikan basong@ikan sardin.. olh kerana lalink bw balek mangga muda so sya create this menu lah.. main campak2 sak..

ok,bai-bai...

Friday, February 11, 2011

Kek Alunan Kasih

Copy: yatiememories

Bahan-Bahan:-
  • 250gm butter
  • 2 cawan gula halus (sy guna 1 1/2 cwn) iema guna 1 1/2cwn gula pasir
  • 5 biji telur iema guna gred A
  • 1 sudu teh ovalatte(sy tmbh) iema pn tmbh
  • 2 1/2 cawan tepung gandum*
  • 2 sudu teh baking powder* ayak skali
  • 1/2 cawan susu cair
  • 1 sudu teh esen vanila
  • secukupnya serbuk koko utk layer
  • pewarna ikut suka suki
  • penapis teh utk ayak srbuk koko



Caranya:-

  1. Pukul butter dan gula smpai kembang...masukkan sekali ovalette...pkl lagi.
  2. Masukan telur satu persatu..pukul lg smpai kembang
  3. Masukan *esen vanilla, susu cair…gaul hingga sebati dan masukan tepung sedikit demi sedikit..
  4. Bahagikan dua bahagian..campurkan pewarna pink dan satu bhgn pwrna hijau…
  5. Griskan loyang dan tabur sikit tepung..masukan adunan pink..ratakan dlm loyang
  6. ayak *serbuk koko menutupi lapisan pertama…ayak nipis2 jer..
  7. Then masukan lapisan kedua..warna hijau..ratakan perlahan2.. (jgn smpai serbuk koko di lapisan pertama td terangkat)…ayak serbuk koko di atas lapisan kedua..
  8. Mcm tu lah seterusnya..smpai adunan abis…
  9. Bakar lebih kurang 45min..160 Degree ikut oven masing2…


Pengalaman sendiri :
  1. Utk membuat lapisan kaler2 tu biar tebal sbb bila kita melapis & meratakan adunan tersebut serbuk koko tak akan terikut sama. Tapi bila adunan yg nak kita lapiskan itu agak nipis/sikit bila nak meratakan lapisan tu, serbuk koko akak tertarik sama - nanti corak tak akan jadi cantik.