JOIN ME

Wednesday, September 28, 2011

Rich Chocolate Eggless Cake

assalamualykum...alhamdulillah allah masih pjgkn umur kita semua..konon2 mao share resipi kek cekelat gambar d atas nun.. tapi resipi x tao mn ghaib daaa.. n sebenaqnya den lupo guna resipi yg mana satu,, ngeeeeeeeeehhhhhhhhh... buek kek nie doh lamo.. sblm puaso lae.. itu yg lupa tuh.. tapi rasanya lebih kurang sama resipi dlm myresipi.com nun.. yg ponting depa x pkai teloq..

Resipi update!!

Copy n Paste dari blog : Sis DayangJack

Super Moist Eggless Chocolate Cake


Bahan-bahan : loyang 6-7 inci
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/2 cawan serbuk koko (DJ guna Cap Kijang)
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 1 1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
  • 1 cawan gula perang
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
  • secubit garam
  • 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung atau mentega cair
  • 1 sudu kecil cuka atau jus lemon
Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
  2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
  3. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
  4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak.
  6. Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.

versi 'close up' sdh d potong..



Tuesday, August 23, 2011

Tempahan Sedia d Hantar..


assalamualaykum..wah mesti ada d antara anda,anda,anda yg sdh siap dgn persiapan raya yg bakal menjelma,kan? sya ari ni br bt kukis raya yg ke-2,, adoii punya la lambat memandangkn kesihatan x berapa baik jd tempahan d mulai agak lambat so sgala2Y pun lambat.. tapi alhamdulillah akhirY siap jugak..malam ni mahu sambung bt kukis utk diri sendiri lgi,, chaiyok2..

ok gambar diatas tu adalah antara tempahan yang akan d hantar dgn hak milik kekalY,hihi.. alhamdulillah taun ni bertambah tempahan dari pelanggan..terima kasih kerana sudi menempah dgn sya,,lainkali tempah la lagi.. mudah2an kukis itu mjadi kegemaran para ahli keluarga ,,insya allah..






Thursday, August 11, 2011

Tempahan Kukis 2011



tempahan kukis untuk tahun ini d tutup..harap maklum..





Thursday, August 4, 2011

Biskut Raya 2011

Assalamualaykum..apa kabar? wah lama bebeno iema x hapdate ,,padahal gambar berderet hingga x tau yg mn 1 nk d upload duluan,..bizi konon..hihi..

ok,x mo melalut ,,iema mo tempek beberapa jenis kukis yg iema jual untuk tahun ni..happy viewing..

CHEESE FLOWER
RM28
50++BIJI


HAZELMOND NUTTY
RM28
50++BIJI



SNOW ALMOND
RM27
50++BIJI


COFEE CHOCOLATE CROQUANT
RM27
50++BIJI


PEANUT BUTTER
RM27
50++BIJI


ALMOND LONDON
RM27
50++BIJI


TAT NENAS
RM27
50++BIJI




Sunday, May 29, 2011

Chocolate Indulgent

Assalamualaykum,,mahu share n utk rujukan iema d masa depan ler.. resipi dari kak1.. dan diperpanjangkan oleh kakzu.. iema copy dari fb kakzu la.. thanks kakzu n kak1.. tapi kita punya versi comot2 la yah sbb tidak guna loose pan nun,huhu..yanggggggg penting rasa beb,hihihi(pujuk diri sendri..)


CHOCOLATE INDULGENT
Sumber : kak1
Copy : kak Zuraini

Bahan-bahan :

Chocolate Chiffon

Bahan A
30gm serbuk koko (larutkan dgn 120ml air suam)
4 biji kuning telur (telur diasing putih dan kuning)
100gm gula kastor
130gm tepung naik sendiri
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp soda bicarbonate
60ml mentega (dicairkan)/minyak jagung
1 tsp esen vanila

Bahan B
4 biji putih telur
60gm gula kastor
1/4 tsp cream of tartar

Cara-cara
1. Panaskan oven pada suhu 180C. Satukan bahan A dan pukul hingga kembang menggunakan high speed.
2. Di dalam mangkuk lain pukul bahan B (putih telur) hingga kental guna high speed.
3. Satukan bahan A ke dalam bahan B secara kaup balik. Tuang ke dalam loyang 9" dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.
4. Angkat dari loyang dan telengkupkan kek di atas redai biarkan betul-betul sejuk baru di potong kepada 4 lapisan.

Filling Mousse Coklat Hitam :
200gm chocolate masakan hitam
2 kuning telur (di pukul dahulu)
2 putih telur (di putar hingga kembang)
60gm gula kastor
1/2 tbsp mentega
250ml Anchor whipping cream (tawar) - di pukul hingga pekat
1 1/2 tbsp gelatin
50ml air
simpan sedikit adunan untuk di sapu tipis kepada kek)

Filling Mousse Coklat Putih :
200gm coklat masakan putih
100ml susu segar UHT
2 kuning telur (di pukul dahulu)
2 putih telur (di putar hingga kembang)
60gm gula kastor
250ml Anchor whipping cream (tawar) - di pukul hingga pekat
2 tbsp gelatin
50ml air

Topping Coklat Ganache
150ml Anchor whipping cream (tawar)
350gm coklat masakan hitam
1 tbsp mentega cair
(Masak secara double boiler, panaskan whipping cream *** hingga berbuih di tepi periuk, masukkan coklat dan mentega, kacau hingga cair dan tuang ke atas kek)

*** Hiasan : Untuk piping coklat ganache di atas kek, sejukkan dahulu coklat di dalam peti sejuk selama 4 jam. Keluarkan dari peti sejuk dan kacau dengan hand whisk hingga rata, masukkan ke dalam piping bag dengan nozzle pilihan dan pipe di atas kek atau di tepinya. Setelah siap masukkan kembali kek yang di hias dengan coklat ke dalam peti sejuk.

*** Untuk mendapatkan coklat ganache yang lebih keras tambahkan sukatan coklat masakan lagi banyak lagi pekat teksturnya dan sesuai untuk membuat bunga atau border.

Cara-cara Mousse Coklat Hitam
1. Rendam gelatin dgn air sehingga kembang. Cairkan secara double boiler hingga gelatin larut. Ketepikan
2. Cairkan coklat masakan secara double boiler, masukkan kuning telur ke dalam adunan coklat cair diikuti mentega dan gelatin cair, gaul hingga sebati. Angkat.
3. Di dalam mangkuk lain, putar putih telur dan gula hingga kembang, kaup balik ke dalam adunan coklat yang masih panas kemudian masukkan whipping cream yang diputar, gaul hingga rata.

Mousse Coklat Putih
1. Rendam gelatin dan air sehingga kembang. Cairkan secara double boiler hingga gelatin larut. Ketepikan.
2. Cairkan coklat masakan putih secara double boiler, masukkan kuning telur ke dalam adunan coklat cair diikuti gelatin cair, gaul hingga sebati. Angkat.
3. Di dalam mangkuk lain, putar putih telur dan gula hingga kembang, kaup balik ke dalam adunan coklat yang masih panas kemudian masukkan susu cair dan whipping cream yang diputar. Gaul hingga rata.
4. Masukkan mousse ke dalam peti sejuk selama 4 jam sehingga beku. Kemudian keluarkan dan pukul dengan whisk menggunakan high speed hingga pekat dan bertanduk. Seeloknya mousse coklat putih di buat sehari lebih awal. *** dan di simpan di dalam peti sejuk. Apabila hendak di gunakan, whisk semula hingga kembang baru di sapu ke atas kek.

Cara-cara :
1. Potong chiffon kek kepada 4 lapisan.
2. Lapisan Pertama : Letak kek ke dalam loyang 9" (loose base tin). Tuang mousse coklat putih di atasnya dan ratakan.
3. Lapisan Kedua : Letak kek di atas lapisan pertama, tuang mousse coklat hitam di atasnya dan ratakan.
4. Lapisan Ketiga : Letak kek di atas lapisan kedua, tuang baki mousse coklat putih dan ratakan.
5. Untuk lapisan terakhir, letak kek di atas lapisan ketiga dan simpan di dalam peti sejuk semalaman.
6. Keluarkan kek dari acuan, sapu tipis dengan mousse coklat hitam keseluruh kek dan simpan sekejap di dalam peti sejuk hingga beku.
7. Letak cake di atas wire rack dan tuang topping coklat ganache, biar coklat mengeras baru di hias.
8. Potong menggunakan pisau yang direndam di dalam air panas, lap dan potong kek.


inilah wajah anchor whipping cream yg digunakn dlm resipi utk mousse.. utk rujukan iema je..

ok,selamat mencuba bagi yg nak cubaaaaaa.....