JOIN ME

Sunday, June 28, 2009

Kek Lapis Evergreen

Hah kali ni nk kongsi kek lapis yg kt dah bt be2rapa ari yg lalu..Tp gambar manyak kabur wooo,soli ah..Dapat resipi dr blog bro rozzan,tq bro..dah 2x bt tp guna 1/2 adunan jerk,rasa'y MANTOP!copy n paste dr blog bro rozzan jer,halal ye bro..heeee
Pertama kali buat,x nmpak sgt ke'layer'annya dan kat atas 2 skit jer lagi rentung,hahaha
Kali ke 2 bt dah nmpk kelayerannya iteww tp wrna x ckup ijau bb guna wrn ijau epal n perasa pandan.Mkn time panas2 kat atas 2 crispy plak.Rasa tetap TIP TOP

Kek Lapis Evergreen
Sumber : Bro Rozzan

Bahan-Bahan

10 biji telur ayam
16 oz mentega
1 gelas tpg gandum (I based on 120 gm)
1 gelas gula kasar (I based on 240 gm)
1 botol kecil pandan paste
1 tin susu pekat (kecil)-303gm
1 tin sekaya (sama sukatan susu)
1 peket santan serbuk
sedikit vanilli(iema guna esen vanila jer)


CARAnya:-
* PUKUL MENTEGA DAN GULA HINGGA KEMBANG. LEPAS ITU, MASUKKAN TELUR SATU-PERSATU HINGGA HABIS.MASUKKAN SUSU, SEKAYA, PASTA PANDAN DAN SERBUK SANTAN KE DALAM ADUNAN TADI. GAUL SEBATI. TERAKHIR, MASUKKAN VANILIN DAN TEPUNG GANDUM. GAUL HINGGA SEBATI.

* SEDIAKAN LOYANG YANG TELAH DISAPU DENGAN SEDIKIT MENTEGA DI SEKELILINGNYA. LAPIS SETIAP LAPISAN ADALAH MENGIKUT SUKATAN 1 CAWAN KOPI BAGI SETIAP LAPISAN. BAKAR LAPISAN PERTAMA DENGAN MENGGUNAKAN API ATAS. BEGITULAH SEHINGGA ADUNAN HABIS.

* SETELAH HABIS ADUNAN DILAPIS, BAKAR SEKEJAP DENGAN MENGGUNAKAN API ATAS SEHINGGA KECOKLATAN DAN FINALLY BARULAH DIPASANG API BAWAH BAGI MENGEMBANGKAN LAGI ISI KEK ITU NANTI.


Nota: Resepi ini sgt2 manis jadi pandai2 korang ler edit2 yah,heeeeeee......





No comments:

Post a Comment