Bahan-Bahan
10 biji telur ayam
16 oz mentega
1 gelas tpg gandum (I based on 120 gm)
1 gelas gula kasar (I based on 240 gm)
1 botol kecil pandan paste
1 tin susu pekat (kecil)-303gm
1 tin sekaya (sama sukatan susu)
1 peket santan serbuk
sedikit vanilli(iema guna esen vanila jer)
CARAnya:-
* PUKUL MENTEGA DAN GULA HINGGA KEMBANG. LEPAS ITU, MASUKKAN TELUR SATU-PERSATU HINGGA HABIS.MASUKKAN SUSU, SEKAYA, PASTA PANDAN DAN SERBUK SANTAN KE DALAM ADUNAN TADI.
* SEDIAKAN LOYANG YANG TELAH DISAPU DENGAN SEDIKIT MENTEGA DI SEKELILINGNYA. LAPIS SETIAP LAPISAN ADALAH MENGIKUT SUKATAN 1 CAWAN KOPI BAGI SETIAP LAPISAN. BAKAR LAPISAN PERTAMA DENGAN MENGGUNAKAN API ATAS. BEGITULAH SEHINGGA ADUNAN HABIS.
* SETELAH HABIS ADUNAN DILAPIS, BAKAR SEKEJAP DENGAN MENGGUNAKAN API ATAS SEHINGGA KECOKLATAN DAN FINALLY BARULAH DIPASANG API BAWAH BAGI MENGEMBANGKAN LAGI ISI KEK ITU NANTI.
Nota: Resepi ini sgt2 manis jadi pandai2 korang ler edit2 yah,heeeeeee......
No comments:
Post a Comment