JOIN ME

Tuesday, January 10, 2012

Bengkong Kaya

assalamualaikum..pa kabar? mudah-mudahan kita semua dalam lindungan yang Maha Esa,insya allah.. berbalik kepada gambar d atas,juga gambar lama tapi baru mahu d upload sbb sebelum nie sibok memanjang d fb nun..huhu.. dapat resipi nie pon dari rakan fb..walaupon niaga dia tetap kongsi resipi kek nie.. 1st tengok nama kek ni mmg agak pelik,,entah dari mana bengkong 2 bley enter frame dalam nama kek nie..wallahualam.. tapi rasa kek nie mmg sedap.. gabungan rasa sponge kek+lemak santan+agar2 mmg lain la.. Jom cuba resipi nie n rasai sendiri kelainanY..

Bersambung...

Sumber : qisone

Bahan A

250 gm sponge mix flour
4 biji telur
50 ml air
50 ml mentega cair

Bahan B

2 sudu teh serbuk agar-agar
140 gm gula pasir(boleh kurangkan)
2 sudu teh pes strawberi(bley d pelbagaikn)
500 ml air.

Bahan C

500ml santan
90gm gula pasir
1 sudu besar serbuk agar-agar
35gm tepung jagung
125ml susu cair
sedikit garam.



caranye:

Pukul semua bahan A kecuali mentega cairhingga kembang.masukkan mentega cair,kacau rata,tuang dalam acuan dan bakar.sejukkan..

Masak semua bahan B biar mendidih.tuang dalam loyang yang sama besar dengan loyang kek.biar beku sedikit..(goreskan dengan garfu sedikit sebelum tuang bahan c)

Masak semua bahan C dan kacau hingga pekat.tuang perlahan-lahan keatas bahan B kemudian letakkan kek (bahan A) di atas sekali.sejukkan.

keluarkan dari acuan macam kita keluarkan kek karamel...



No comments:

Post a Comment