Friday, October 30, 2009
Wednesday, October 14, 2009
Tuesday, October 13, 2009
Menu Makan Malam

ikan
garam
serbuk kunyit
minyak(spy ikan x mlekat)
skit air
*perap sebelum d bakar!aku bakar kat arang tau,heee..
Lada Kicap Sempoi
bwg putih*
cili padi*
garam,perasa
limau kasturi
kicap pekat
skit air
*bhn yg bertanda aku goreng kejap pastu aku tumbuk halus..masukkan kicap,air sket,perahkan jus limau..baru masukkan garam n perasa..cuba rasa klu sdh ok,ready 2 eat la..

2 keping tauhu basah(potong dadu,goreng n tos minyak)
bwg merah*
bwg putih*
halia*
bahan bertanda * d tumbuk kasar..
2 sudu makan cili boh
1 sudu makan sos cili
1 sudu makan sos tiram
skit garam & perasa
skit gula
skit air(jika sos terlalu pekat)
lada merah(potong menyerong)
*tumis bhn bertanda *,masukkan cili boh,sos cili,sos tiram..biarkan pecah minyak sbb ada cili boh..masukkan tauhu,gaul rata..kmdn,masukkan air jika perlu,garam,perasa n gula..cuba rasa klu sdh ok masukkan lada merah gaul sebentar matikan api n hidang!
Tuesday, October 6, 2009
Sayur-Mayur



Sunday, October 4, 2009
Menu Susulan
raya ke-3 hingga yg ke-5 kat rumah asyik2 makan menu berasaskan beras! raya ke-3 aku masak nasi butter (derhaka dgn resepi nasi minyak sbb kwn laling yg dtg rmh org hindu x leh makan menda2 dr sumber lembu), raya ke-4 makan nasi minyak,raya ke-5 makan nasi serai..


NASI MINYAK
Sumber : myresipi(resipi bonda c pemberi resipi,aku lupa tulis nama'y daaaa..)
BAHAN2:
4 cawan beras basmathi (aku pakai beras biasa jew..)
6 cawan air (ikut jenis beras la..)
1-2 biji bawang besar (hiris2)
2 inci halia (x letak sbb x stok kat rmh)
3-4 biji bawang putih (tumbuk) (aku campur dgn bwg merah skit)
1 cawan susu cair
Sedikit minyak sapi (utk menumis)
Sedikit garam
Sedikit rempah tumis (kyu mnis,bunga lawang,cengkih,buah pelaga)
Sedikit pewarna kuning (lupa pulak aku letak)
2 helai daun pandan
Sedikit kismis & gajus (hiasan) (ndak ada stok)
Caranya:
* didihkan air sambil basuh beras n toskan.
* dalam kuali,tumis rempah tumis,bwg putih,halia smpi naik bau
* masukkan bhn yg d tumis bersama2 minyak kedlm air yg tlh mendidih kmdn masukkan beras,garam,daun pandan
* bila nasi kering & hamper masak masukkan susu cair.biarkan sampai masak@kering
* bila sdh masak,titiskan pewarna kuning d 3-4 bhgn n gaul rata.
* taburkan kismis n gajus.siap!

cilok dari : sis SL@nina
Bahan-bahan:
5 cwn Beras Basmathi (basuh dan rendam kemudian toskan airnya)
1 tin susu Cair
5 cawan air
Garam
1 Cube ayam (maggie) (laen2 brand pun bley erk)
minyak jagung (SL tukar ke 2 sudu makan minyak sapi)
3 biji bawang merah besar **
3 ulas bawang putih **
1 inci Halia **
bunga lawang, cengkih, kayu manis (aku + buah pelaga)
6 batang serai - 3 batang kisar** & 3 lagi ketuk
Cara membuatnya:
- panaskan minyak sapi dalam periuk.
- masuk bunga lawang, cengkin dan kayu manis. biarkan sekejap.
- masuk bahan kisar. tumis hingga naik bau.
- kemudian masukkan susu cair dan air tadi, tunggu hingga mendidih.
- masuk cube ayam dan garam. kemudian tuang beras. masuk serai yang di titik tadi
- kacau sekejap kemudian tutup periuk nasi dan masak seperti biasa.
- dah masak tabur ngan bwg goreng (tapi bwg goreng SL kehabisan stok)
sedap di makan dgn sayur bean french (kacang buncis daaaa)..esok2 aku upload sayur-mayur plak yah
daaaaaaaa...
