Wednesday, May 20, 2009
Karipap
Seperti yg sya jnji,ptg skit sya kgsi psl karipap...Mgkin korg dah thu mcm mn nk bt karipap tp ini versi jeffiema punya,heee...Dpt resipi dr MR tp x tlis plak empunya resipi nie,halal eh...
DOH KARIPAP(20-25biji)
4 cawan tepung gandum
3/4 cawan minyak/butter - panaskan
3/4 cawan air (kurang@lebih)
1 sudu kecik garam
Caranya:-
*Masukkn minyak yg btul2 panas dlm tpg gndum,kacau dgn 'folk'.
*Bila dah agak sejuk,kacau dgn jari sampai berderai.
*Masukkn air,uli sampai rata sebati@menjadi doh...
*Buat bulat2 kecik sesuai utk 1 karipap,agak2 la ye...Utk acuan saiz medium
*Bila dah siap tutup dgn plastik/kain supaya x kering
*Dgn menggunakan rolling pin,gelek tp jgn terlalu nipis.Eh tp ikut suka suki hati korg ler korg yg nak makan kan,heee..
*Letak atas acuan karipap n masukkan inti n kelim.Klu korg teror bt kelim guna tangan pun bley
*Goreng dgn api yang perlahan.Siap untuk d ngap!Sya bt utk makan petang selebih'y d frozenkn utk sarapan esok hari'y.Sedap cubala..
*Inti'y ikut selera korg eh!ubi rambat(ubi manis) ke,kentang ke,telur ke,sardin ke,eh!
Labels:
Kuih-Muih
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Kalau nak pesan karipap macam kat atas sila layari Blog saya http://karipaptawau.blogspot.com , Terima Kasih.
ReplyDelete