JOIN ME

Wednesday, May 20, 2009

Karipap


Seperti yg sya jnji,ptg skit sya kgsi psl karipap...Mgkin korg dah thu mcm mn nk bt karipap tp ini versi jeffiema punya,heee...Dpt resipi dr MR tp x tlis plak empunya resipi nie,halal eh...

DOH KARIPAP(20-25biji)

4 cawan tepung gandum
3/4 cawan minyak/butter - panaskan
3/4 cawan air (kurang@lebih)
1 sudu kecik garam

Caranya:-
*Masukkn minyak yg btul2 panas dlm tpg gndum,kacau dgn 'folk'.
*Bila dah agak sejuk,kacau dgn jari sampai berderai.
*Masukkn air,uli sampai rata sebati@menjadi doh...
*Buat bulat2 kecik sesuai utk 1 karipap,agak2 la ye...Utk acuan saiz medium
*Bila dah siap tutup dgn plastik/kain supaya x kering
*Dgn menggunakan rolling pin,gelek tp jgn terlalu nipis.Eh tp ikut suka suki hati korg ler korg yg nak makan kan,heee..
*Letak atas acuan karipap n masukkan inti n kelim.Klu korg teror bt kelim guna tangan pun bley
*Goreng dgn api yang perlahan.Siap untuk d ngap!Sya bt utk makan petang selebih'y d frozenkn utk sarapan esok hari'y.Sedap cubala..
*Inti'y ikut selera korg eh!ubi rambat(ubi manis) ke,kentang ke,telur ke,sardin ke,eh!

1 comment:

  1. Kalau nak pesan karipap macam kat atas sila layari Blog saya http://karipaptawau.blogspot.com , Terima Kasih.

    ReplyDelete