Buat popcorn ni minggu lepas tp br upload bb bizi sket..Mula2 tgk kat MyR tp rasa'y x jual jagung kering ni kat tawau kecuali jagung utk makanan ayam,hihihi...Pastu round2 rmh k.hana dia dah buek dah..Jalan2 kat giant round kat bijirin ado pulok!!Apa lgi,misi popcorn brjln dgn lancar,heeee...Ni resipi'y ya korg ada edit2 sket dr yg asal n k.hana punyo,halal eh..
Popcorn
1 sudu besar mentega(i guna butter)
2 sudu besar minyak masak
100gm jagung kering(klu kat kdai tulis popcorn)
Garam secukup'y(i x letak pon)
Karamel(utk 100gm jagung)
2 sudu besar mentega(i guna butter)
6 sudu besar gula pasir(ni ikut suka ati korg nk tmbh@nk kurang,k)
Secukup'y pewarna(jika suka)
Cara'y:
- Panaskan minyak+mentega dlm periuk.
- Mula2 guna api kuat utk panaskan minyak+mentega.Slps 2minit,turunkn api.
- Masukkan jagung menutupi dasar periuk.Maksud'y tuang jagung sama rata dgn minyak+mentega yg cair td.Tutup periuk.
- Tunggu beberapa minit,akan terdengar bunyi "pop"!"pop"!Bila bunyi dah berhenti matikan api dan keluarkan popcorn dah siap.Taburkan garam secukup'y bagi perasa asli..
- Utk karamel,panaskan mentega masukkan gula n pewarna.Kacau hingga gula agak2 hangus.
- Api jgn besar nnt hangit.Matikan api masukkan popcorn yang telah siap n kacau rata.Sejukkn dulu pastu Ngaaap!!
Monday, May 25, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment