JOIN ME

Tuesday, June 22, 2010

Apam Marmar


Assalamualaikum.. be2rapa ari xleh update kat blog ni sbb laptop tetiba jak 'heng'.. pastu internet plak x leh connect d laptop ni.. online kat fb jak la itupun guna laptop laling.. kdg2 online pun 'gantung', heeeeeeee..

hah,korang tgk apam kat atas nun mcm gempa bumi yg pertama kan rupanya!! hahaha... klu la aku ikut kata ati ku time bt apam ni.. konon2 mao bt kat acuan cute2 tp dek krn 'hasutan malas' trus tuang dlm loyang besar..

tapi aku rasa bkn sbb acuan kecik r besar tp pengukus aku yg TERover panas.. Jom tulis resipi



Sumber – mat gebu

Bahan-bahan: ( Tin berukuran 10 inci )

  • 250 g tepung berserbuk penaik guna tpg gandum pun leh + 1sudu kecik bp
  • 200 ml santan iema guna santan dlm tin Harmuni,,wangii
  • 200 g gula halus
  • 2 biji telur Gred A
  • 1 camca teh vanila esen
  • 1 camca makan ovallate
  • Secubit garam
  • Pewarna merah dan hijau (ikut kegemaran masing2)

Cara-cara Membuatnya:

  • Panaskan kukusan
  • Satukan kesemua bahan dalam mangkuk adunan, kecuali bahan pewarna.
  • Pukul dgn speed perlahan sehingga semua bergaul mesra.
  • Kemudian lajukan speed dan putar hingga adunan kembang dan pekat .Bahagi 3.
  • Satu dibiarkan kosong, satu diwarnakan hijau dan satu lagi warna merah.
  • Dalam tin yg telah dilenser dgn mentega, bubuh warna merah dan hijau secara berselang seli diikuti bahagian yg tanpa warna pada atasnya.
  • Gunakan spatula, buat pusingan satu arah sebyk 1 - 2 kali..
  • Kukus atas air mendidih selama 45 minit. Angkat dan keluarkan dari acuan. Biar sejuk baru dipotong.


No comments:

Post a Comment