JOIN ME

Monday, April 9, 2012

Larva Cake @ Molten Cake @ Fondant Cake

assalamualaikum dan salam ramadan semua...wah2 punya lama aku x update blog...isk3...dah jadi mcm rumah tak berpenghuni dah aq tenguk blog aku ni...adeiiiiii...ayik update kat fb hingga lupa wujudY blog ni...ya ampunnnnnnn...

btw..bt molten cake/cupcake ni sudah lamaaaaaaa yah puan-puan skalian alam,huhu..tapi aq tetap share resipi hokey..cepat ke lmbat ke janji ada..(ayat2 menyedapkan jiwa & raga uols,hihi..)


Copy : Noorsha


RESIPI CHOCOLATE FONDANT
Resipi Asal : Cacaoweb
Sumber : Hanamemories


Bahan-bahan
140 gm dark choc@coklat masakan
90 gm butter
130 gm gula- noorsha letak 80 gm saja tu pun manis :(
70 gm tepung gandum
4 biji telur
1 st esen vanila

Cara-cara
> Panaskan oven.
> Grease acuan muffin/ apa2 bekas kecil la (yg mudah utk mengeluarkannyer nnti) ngan butter. pastu taburkan tepung. hentak2kan. lebihan tepung kluarkan. - cara ni utk mengelakkan melekat.
> Double boiler kan dark choc sampai cair. pastu masukkan butter dan kacau rata. tutup api.
> Bekas lain pukul telur dan juga gula.
> masukkan choc cair tadi dan gune tepung. gaul sebati.
> masukkan dalam acuan. Bakar 180 selama 10-12minit.jgn lama sgt nnti jd cam cupcake. sbb fondant nih lembut di luar, cair di dalam.
> berhati2 masa nk kluarkan dr acuan/bekas... takut terburai coklat tuh! hihihi
> sedap makan ngan aiskrim vanila @whipped cream. yummy!!!
> mkn panas2 supaya coklat cair tuh dpt dnikmati dengan lazatnyer!




No comments:

Post a Comment