JOIN ME

Sunday, June 23, 2013

Kelas Kuih Talam (Pakej 2)






assalamualaikum n salam sejahtera..amboi kenmain lgi dlm seminggu update 2x uols..aktip plak kali ni..wokey la kwn2 kali ni nk share plak la kelas kuih talam(pakej 2)..knp aq blik2 join kelas pakej ke2 erk,confius jap..ala kak sennah dh kbetulan lgpn aq klu nk join bkn nmpk pakej2 sume tuh jnji ada duit n kuih-muih yg aq suka trus join..kanssss :)



okey la bbalik dgn klas kuih talam ni aq join pd 04 jun 2013 yg lalu..kali ni klas mmg meriah sbb ramai..aq dok tgk jer gelagat akak2 yg 1st time join klas..seronot i tell u..hahaha..meriah dgn pertnyaan2 yg kadang lucu tppergerakan kmi agk tbatas dgn cuaca yg sgt panas wlpn bt dlm rmh bahang matahari sgt menyengat kdg2 kmi du2k dpan tv smbil bkipas..cuaca sjak akhir2 ni mmg sgt panas dn menyengat ke kulit,fuhhhhh..



ada 10jenis kuih talam yg d ajar tp kak ita mmg baik dia selit jugak be2rapa resipi time kitaorg berehat n menunggu kuih talam sejuk utk d potong..yelah dh aq dok tnya2 n dia xbt kelas utk soklan yg aq tnya tuh..hahaha btuah punya student...okey jom layan gmbar2 yg sempat aq snap ye kwn2..biar gmbar bbicara,amboi hahaha..




ni lah sifu kitaorang dkat 5thn jugak aq knal dgn k.ita ni sbb sllu join klas sm2 dlu









Tuesday, June 18, 2013

KELAS KUIH-MUIH FROZEN (PAKEJ 2)

10jenis kuih-muih frozen siap di packing
assalamualaikum para pengunjung(eh ada pengunjung ka blog haku nie..?hihihi) korang jgn gelak nmpak gmbar ni tau maklum la aq blm brp nk terer lgi pegang kamera canggih-manggih nie,huhuhu..walaubgmnpun aq still trying to be good hokey,hihihi..nak d jdikn crita aq ikut kelas kuih-muih frozen(pakej 2) ni pd 25 Mac 2013 masa ni aq tgh sarat mengandung 8bulan(gigih sugus mak buyung time tu kan)..

 kuih kasturi/kuih kacang hijau
kmi seramai 4org shja masa tu kebiasaannya kata kak ita(sifu kitaorg ler) dia amik plg sikit 5-6org tp masa ni dia kna truskn jugak sbb dh tangguh slama seminggu gara-gara kes penceroboh kat lahad datu nun,ermm..

bbalik kpd klas kuih-muih frozen ni kmi bljar sbyk 10jenis kuih,wahh mmg byk la bw blik lgpn bley simpan slama 6bulan n bebas pengawet ni tau..lpas klas tu mmg mkn kuih frozen jer la ari2 kat rmh,hahaha..

kuih bom
klas bmula pd pukul 9am n bakhir pd 5pm..sorg demi sorg pljar d bg peluang utk memegang doh,mengadun,menguli,n membtk doh..ialah kan nnt bt d rmh sndri dh tau tekstur stp kuih-muih ni..mmg besh la sbb aq mmg suker sgt dgn kuih-muih ni,,hahaha..ada 2 kuih yg aq lupa nk snap iaitu samosa daging n apam gula gokey let see the other picture cekedaut..hahaha..


pau yg gebus inti kcg merah
putri ayu yg mmg ayu
cucur badak inti serunding udang mabeles2..











donat yang montoks,hihi..
sardin roll













how 2 gulung2 kulit samosa daging,hehehe..             






Monday, April 9, 2012

Larva Cake @ Molten Cake @ Fondant Cake

assalamualaikum dan salam ramadan semua...wah2 punya lama aku x update blog...isk3...dah jadi mcm rumah tak berpenghuni dah aq tenguk blog aku ni...adeiiiiii...ayik update kat fb hingga lupa wujudY blog ni...ya ampunnnnnnn...

btw..bt molten cake/cupcake ni sudah lamaaaaaaa yah puan-puan skalian alam,huhu..tapi aq tetap share resipi hokey..cepat ke lmbat ke janji ada..(ayat2 menyedapkan jiwa & raga uols,hihi..)


Copy : Noorsha


RESIPI CHOCOLATE FONDANT
Resipi Asal : Cacaoweb
Sumber : Hanamemories


Bahan-bahan
140 gm dark choc@coklat masakan
90 gm butter
130 gm gula- noorsha letak 80 gm saja tu pun manis :(
70 gm tepung gandum
4 biji telur
1 st esen vanila

Cara-cara
> Panaskan oven.
> Grease acuan muffin/ apa2 bekas kecil la (yg mudah utk mengeluarkannyer nnti) ngan butter. pastu taburkan tepung. hentak2kan. lebihan tepung kluarkan. - cara ni utk mengelakkan melekat.
> Double boiler kan dark choc sampai cair. pastu masukkan butter dan kacau rata. tutup api.
> Bekas lain pukul telur dan juga gula.
> masukkan choc cair tadi dan gune tepung. gaul sebati.
> masukkan dalam acuan. Bakar 180 selama 10-12minit.jgn lama sgt nnti jd cam cupcake. sbb fondant nih lembut di luar, cair di dalam.
> berhati2 masa nk kluarkan dr acuan/bekas... takut terburai coklat tuh! hihihi
> sedap makan ngan aiskrim vanila @whipped cream. yummy!!!
> mkn panas2 supaya coklat cair tuh dpt dnikmati dengan lazatnyer!




Monday, March 12, 2012

Kek Lobak Merah..delay..


Assalam semua rakan2 blogger,,den bertapa lagi dari blog ni hah,,aish.. semenjak ada fb nie la cang gini..adeiiiiiii..

takpa2,,mari kita mnambah lemak2 d badan dengan mencuba resipi kek lobak merah ni...alkisahY dolu2(mcm la i nie otai zmn dolu2 laks,heee..) kalo nmpak drama omputih atau resipi dalam majalah kek lobak merah nie,,rasa nak bluek2(uols paham kansss)saja.. tapi semenjak jadi pembuat kek kepada penempah2 sekalian alam(alam la sangat uols,heee),i pon tergerak hati nak cuba lagi2 topping yg menggoda itew guna cheeese kak kiah ooii...

Tup,tup siap kek haku nie...wah gebu uols...d duetkan dengan topping cheese,,fuhhh terangkat wooo...tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii,,,i makan kek ni rasa nak pengsan sebabbbbbbbb i tak boley makan buah/sayur jenis berangin confirm badan berangin hokeyyyyyyy...

melalut la pulak kans,,cni kita salin resipi...enjoy(wah tiba2..)

KEK LOBAK MERAH
Di copy dari : SINI
dan di copy & paste dgn jaya'y dari : blog i uols

Bahan-bahan;
  • 1 cwn (100 gms) pecan/walnut - dibakar & dicincang kasar
  • 2 1/2 cwn (340 gms) carrot mentah - diparut halus (+- 1 bji lobak merah saiz sederhana)
  • 2 cwn (280 gms) tepung serbaguna
  • 1 sudu teh baking soda
  • 1 1/2 sudu teh baking powder
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 1/2 sudu teh serbuk kulit kayu manis (iema x letak pung)
  • 4 biji telur saiz besar
  • 1 1/2 cwn (300 gms) gula halus ( yat guna 1 cawan jek) - sama dgn yatt guna 1 cwn je
  • 1 cwn (240 ml) minyak sayur (yatt guna minyak jagung)
  • 2 sudu teh esen vanilla
  • 1 biji parutan kulit oren sunkist(yatt tambah yang ni) - saya tak letak ni (iema x letak)

note: kalau nk kek lebih lembab, buleh bubuh 1/2 cwn nanas dihancurkan (sejat dulu air dia yer) or applesouce ke dlm adunan, tp kene tambah masa time bakar nnti. (yang ni yatt tak letak)

Cara:
panaskan oven 180 celcius, sediakan loyang & sapu mentega. ketepikan... bakar kacang lebih k

urang 8 min pastu sejukkan...then cincang kasar2..ketepikan. kikis kulit carrot & parut halus2...ketepikan. ,dlm mangkuk besar, satukan tepung, serbuk kayu manis, garam, baking soda & baking powder...gaul sebati, ketepikan. amik mixture, pukul telur sampai kembang (dlm 1 min) pastu bubuh gula sikit2...pukul lg sampai pekat & putih (dlm 3-4 min). pastu tambahkan minyak dlm adunan, pukul lg....tambah vanilla pulak...pukul...last sekali bubuh tepung sikit2 n pukul sekejap jek sampai sebati. guna spatula/senduk...masukkan carrot & kacang, gaul skit sume bg rata. siap bubuh dlm tin/loyang pembakar...masuk oven selama 45- 1 jam.


SELAMAT MENCUBA UOLS...





Thursday, January 26, 2012

Kek Cawan untuk Aqiqah (door gift)

Assalamualaikum..wah entry tergendala lagi..biasa sibuk memanjang dkat fb..sibuk dgn keja2 sharian d rumah.. mahu update pun x tahu gmbar mana 1 yg blom n sdh masuk dlam blog.. lagipun saya x tahu mahu tulis ngapo,,hihi.. sya ni mmg x reti bceloteh bagai ponnn.. i'm moody person gitu..

0k,,gambar kek cawan di atas di tempah oleh kawan lama saya d sekolah menengah.. lama x jumpa tup,,tup trus nk buat teempahan.. alhamdulillah atas kepercayaan n rezeki yg allah berikan,,insyaallah sya bt yg terbaik serti mana yg pelanggan(cewahhh) nak kan..



bertemakan warna biru muda dan kek mentega 3 rasa yg blainan iaitu vanila,coklat,oren (sbb order lbih 100 blh kombinasi perasa sbyk 3 perasa blainan)yg di lepa dgn krim mentega perasa vanila berkonsepkan bayi lelaki(baby smiley).. maka terhasil la kek cawan yg sebegini.. seperti yg kawan sya cakap.."simple2 jak x payah kecoh2 janji ada.." wah i like..

tapi buat ni punya la aq x tido lena sbb masa ni raya pertama.. sya mula bt keknya mghrib sehari sblm di hantar..siap dlm jam 10pm.. yg dh sjuk 2 trus d lepa dgn bc scara bperingkat2.. sbelah subuh time nk lukis smiley 2 plak.. nasip smiley comot2 kalo tdk, x siap ni.. jam 7am sedia d hantar.. sarapan pn x apatah lgi minum..x lalu woo slgi x smpi ketangan pelanggan.. sebenarY ada lgi kes x cukup bahan,,tpaksa hntar 2x kat rmh kwn ni..adeiii.. belajar dari pengalaman.. lepas ni kalo ada tempahan lgi kna siapkan bhn mentah biar lebih jgn kurg..erm..