Salam,n3 tertunggak gak ni,heeeeee..mmg biasa bt mcm ni just double boiled chocolate cooking n put kat mould yg cute-miut segala..kali ni pun bt mcm 2 gak sbb kat tawau ni coco butter dinch ado uols..!!WALAUPUN sdh tulis resipi segala uols.. dpt dr blog k.fizanordin n resipi asal dr k.hanieliza.. Share aje la kot2 tmpt uols ada coco butter kn3x..
Bahan
300 gm cooking coklat
klu nk sedap beli ler couverture chocolate @ jenama spt beryl's, hersheys ,v/houten atau yg seumpamanye.
Kak Ina guna dark coklat
aku guna coklat masakan
50 gm cocoa butter
2 sudu besar serbuk milo@cadbury
aku guna milo
(nak guna whip cream pun okay gak!)
jadi aku guna whip krim
kekacang [badam/hazel/walnut..kismis] @ any filling spt mint, hazelnut spread dsb.
aku letak filling blueberi yg aku selalu guna utk cheese tart tu...
acuan coklat
Cara
1. Cincangkan semua bahan dan masukkan dalam bekas tahan panas.
2. Letakkan dalam kuali berisi air dan panaskan sehingga coklat cair pastu tambah milo & susu.kacau sehingga bahan2 larut sepenuhnye.
3. Tuangkan coklat dalam acuan coklat.
4. Masukkan beberapa biji kacang , kismis atau filling yg lain. Tekan dengan garfu sampai tenggelam. Sejukkan
5. Keluarkan dari acuan [tekan ditengah bekalang acuan saperti keluarkan air batu]
6. Hidangkan.
No comments:
Post a Comment