Salam uols,hehehe... Sblm bebudk cuti ari 2 aku bt pankek ni. Dpt resipi dr mjlah Nur edisi mac 2010! Mcm lempeng,tp pankek ni saiz'y comel2,lembut b'banding lempeng n lemak2 manja giteuw mcm i,muhahaha..!! yg penting sedap uols,skli bt mesti licin punya.. 1 adunan bley dpt lbh kurg 14biji guna senduk nasi/sayur..
bahan2:-
- 1 cawan tepung naik sendiri iema guna tepung gandum+1 sudu teh baking powder
- 1/3 cawan gula kastor iema guna 1 senduk nasi gula pasir,heeeee..
- 1/4 cawan air
- 1 biji telur
- 1 sudu besar kelapa kering iema pakai sudu makan kasih bumbung sama dia
- sedikit minyak masak
- 1 tin(200ml) santan Ayam Brand iema pakai susu segar
- campur tepung,gula,santan,air n telur
- aduk be2rapa ketika sehingga adunan rata n akhir sekali masukkan kelapa kering
- panaskan kuali menggunakan api sederhana n sapu sedikit minyak.
- setelah itu,tuangkan 2 sudu adunan ke ats kuali.biarkan masak kira2 1-2 minit.
- balikkn adunan a/bila permukaan pankek klihatn kering n masak sebelah lagi hingga kekuningan.
- ulangi langkah di ats hingga adunan abis..
- cadangan utk hidang,makan dgn madu R chocolate jam,wallaaaa!!!
- TIP = BAGI MENGHASILKAN PANKEK YANG LEMBUT PASTIKAN API SEDERHANA PANAS.. iema guna api yg paling kecik
No comments:
Post a Comment