JOIN ME

Thursday, September 30, 2010

Almond London

seperti yang d janjikan kali ni turn kukis plak enter frame.. selang-seli la kan dh laa juadah yg d tayang ehem-ehem,bederet plak tu,, x kuasa mak2 bedak nak msuk blog i yg memang x mnarik,, i sedar diri tao x bharap pun,, klu ada yg sudi msuk tu trima kasih byk2.. byk lagi yg perlu i blajar dlm dunia masak-memasak n baking-membaking ni.. uwaah hancuss nyer bahasa i.. sori yah xteacher2..

occay bebalik dgn gambar d atas,iema snap time bt utk sample,,tp customer refer yg guna almond nibs sbgi hiasan,,okey my lovely customer iema layannnn x susah mana n hrg tetap sama dont worry,,sya ingat sdh prnh post resipi almond london nie,,rupa2nya blom,,so dgn sukacita'y sya upload..

ALMOND LONDON
sumber : CMG

BAHAN-BAHANNYA :-)
125 gram mentega berkualiti tinggi
225 g tepung gandum*
1 camca teh emplex (penggaring biskut)*(*disatukan dan ayak)
70 g gula aising
1 kuning telur
1/2 camca teh esen vanilla
150 biji badam berkulit (kurang lebih)

BAHAN HIASAN :-)
300 gram coklat masakan
1/3 camca teh lemak sayur
Badam cincang secukupnya, dipanggang harum

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Badam tadi digoreng hingga kuning keemasan, cara mat goreng. Tuang minyak dalam kuali, masukkan badam tadi dalam minyak sejuk. Hidupkan api sederhana dan biar badam tergoreng secara perlahan2 hingga kuning keemasan, kacau sekali sekala. Angkat, toskan dan letak atas beberapa helai paper towel. Sejukkan.
  2. Putar mentega, gula aising dan esen vanilla hingga sebati. Masukkan kuning telur dan putar hingga rata. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis dan adunan menjadi doh yang lembut. Bulat2 kan doh dan rehatkan sekejap, tutup dengan kitchen towel bersih yang telah dilembapkan.
  3. Ambil secubit doh tadi, balutkan pada sebiji badam, bentukkan bujur dan susun dalam dulang pembakar. Buat hingga siap. Bakar pada suhu 175C selama 20 minit atau kuning keemasan. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya.
  4. Cairkan coklat masakan dengan kaedah double-boiler, masukkan lemak sayur, kacau rata. Ambil sebiji almond london togel tadi, letak dalam paper cup kecil, sudukan 3/4 camca teh coklat cair tadi sehingga menyelimuti almond london. Susun dalam loyang pembakar. Buat lagi dan susun rapat2 seperti dalam gambar diatas. Tabur sedikit badam cincang sementara coklat masih cair. Biar coklat mengeras dan boleh simpan dalam bekas kedap udara. Selamat mencuba untuk semua...

100% sya ikut dlm resipi,cuma emplex tiada sya jumpa d tawau nie@sdh d sapu dgn peniaga2 kukis yg lbh awal bli stok dr iema,,dpt -+80 biji..

uwaahh rindu'y dgn signature ku yg d bwh tuuuuuuuu,,baru ku temui..

No comments:

Post a Comment