JOIN ME

Sunday, April 11, 2010

Ayam Ala Kassim

assalamualaikum pren.. dpt resipi dr blog kak ummi.. resipi asal agk kring tp aku yg memandai bg berkuah.. whatever la kan,tekak aku suka-suki aku lah khannnn,heeeeeee.. tp krn KE TER buru2an aku nk men'try akibatnya aku x rasa KE'kick'kn resipi ni sbb dinch ado daun kari u ols, uwaaaaaaaahhhh!! x pa lain kali aku mesti bli si DAUN KARI ni br ada power!! copy n paste aje,biasa la i kn malas tahap GABAN!!hahahaha..

Bahan-bahan:

  • 1/2 ekor ayam - dipotong kecil
  • 3 sudu besar cili kisar - kalau suka pedas boleh tambah
  • 2 sudu besar kicap pekat
  • 3-4 tangkai daun kari
  • air secukupnya
  • garam secukup rasa
  • gula secukup rasa (*ummi letak gula kabung)


Bahan2 kisar:

  • 1 labu bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci halia


Cara:

  1. Gaulkan ayam dengan garam dan serbuk kunyit, kemudian gorengkan ayam tadi separuh masak. Angkat dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak, tumiskan bahan2 kisar dan cili kisar sehingga wangi dan pecah minyak.
  3. Masukkan daun kari dan kacaukan rata.
  4. Biarkan seketika sambil dikacau selalu.
  5. Kemudian masukkan kicap pekat dan tumiskan sehingga kuah agak kering sedikit.
  6. Masukkan pula ayam dan sedikit air (kepekatan dan kecairan kuah bergantung pada selera masing2)
  7. Akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa, kacau dan biarkan sehingga ayam masak dan empuk.
  8. Angkat dan hidangkan dengan nasi putih, nasi minyak, nasi tomato dan lain2 (*akak makan dengan nasi pudina - nanti akak letak resepi nasi tu eh..)
    note: masakan lama, senang dan sedap

hah,amik ko x pyh pkai kanta pembesar

Saturday, April 10, 2010

Ayam Kicap


assalamualaikum.. ini menu gandingan dgn yg kat bawah 2. simple jak! layan gambar jak la jawabnya,heeeeeee..

Wednesday, April 7, 2010

Getuk-Getuk?


ekceli kan aku x tahu apa nama lauk ni,heeeee.. ia serupa dgn getuk2 mcm org2 jawo makan tp ini d campur skali dgn mangga muda.. aku nulis ni pun mele2h liur aku.. tarik jap slurrrrpppp, hehehe.. klu dlm bhs bugis d panggil "gammi".. lauk ni bikin selera makan kt meningkat2 u ols.. meningkat sampai mana pun den x tau occay,heeeeeee..

bahan2nya :
ikan bilis kering
mangga muda
cili padi
ajinomoto

Cara2nya :
* goreng garing ikan bilis kring td n tos minyak
* hiris nipis2 mangga muda @ klu nk ikut ke'malas'an aku just parut jak.. alamak apa nama menda 2 yah? nnt aku upload gmbar yah !
* tumbuk cili padi, pastu masukkn ikan bilis yg tlh d goreng td.. tumbuk kasar jak
* pastu masukkan mangga yg tlh d hiris nipis2 td,tumbuk kasar gak..
* masukkan aji skit,try rasa klu sdh ok served la..
* akhir skali kt ngap dia.. ngeh,ngeh,ngeh..

ADIOS SAYONARA..

Tuesday, April 6, 2010

Cupcake Coklat Lembab


assalamualaikum.. wah2 lama'y aku betapa kan!! bz dgn keja2 rumah yg ndak ada sudah2'y.. ini la pengorbanan kita nie sbg insan yg bergelar wanita, anak, ibu, makcik, nenek.. sanggup mengorbankan masa n tenaga semata2 utk kebahagiaan n keselesaan sesi keluarga.. hamboi2 panjang lebar plak mulut aku membebel kali nie KANNNNN!!

Berbalik dgn gambar di atas nun, sblm ni bt versi kek n kali ni ter'over rajin letak dlm papercup plak,heeeeeee.. klu nk resipi p sini, klik

CAU CIN CAU..

Saturday, April 3, 2010

Telur Dadar Berkuah

tgk resipi d tv.. sebenarnya kuah'y x lah smpi mlimpah mcm kat gmbr tu cuma aq jer yg pandai2 sbb org kat rmh aq ni x layan klu menu yg agk kring2.. selera makan lari,lari p mn pun aq x thu uols,heeeeee.. layan gambar jak ler..