Yg ini aku thu translate,heeeee... Maksud'y "Sanggar Pukul"! Istilah sanggar ini kebiasaan'y merangkumi mknn yg di goreng (utk kuih muih aja) spt pisang goreng = sanggar pisang, ubi goreng = sanggar ubi..Knp 'pukul' SEBAB proses pembuatan sanggar ni kena dipukul mnjadi leper!
Okeyy,utk lebih jelas aku sertakn step by step gambar utk penyediaan Sanggarak Peppek ni..

Pisang
Air
Secukupnya garam
Hidangan Sampingan:
Sambal paberet u ols la sbb korg yg nk makan!hikhikhik..
Caranya:-
Isi air+garam dlm bekas.. Rendam skali pisau yg nk digunakn utk memotong kulit pisang.. sbb ia dpt mengurangkn getah pisang melekat trlalu byk d pisau..@ pun klu ada hampas kelapa blh disapu ketangan n pisau slpas mengupas kulit pisang/nangka,insya allah ilang getah 2!

Setlh slsai,goreng pisang setgh masak jak.Masa nk msukn pisang 2 ati2 tau sbb minyak akan terpercik2!Bt smpi abis,yah!

Stlh di pukul,pisang hndak lah di goreng semula hngga garing..mcm gmbar yg 1st 2!
Sanggarak Peppek ni sgt2 sdap dimakan dgn sambal belacan@sambal cemangi,fuyoo terangkat abis i tell u ols,hahaha.. Blh jugak dimakan begitu jak @ makan dgn gula,heeeee.. Mcm zmn aku kecik2 dulu!
SELAMAT MENCUBA!! eh,ada ka yg mh cuba ni?
Bai2,

hehehe...saya baru dapt tau sal kuih ni....malu di dengr..tapi dieorg cakp sngat sedap u di makan..heheh... i will try to do that follow ur instruction..hehehe...tq
ReplyDelete