Hahaha.. Dah aku org bugis tekak pun nk mkn mknn bugis gak la.. Btul x kwan2? Lagipun hubby aku pun suka sbb dia pun bugis jugak, muahahaha... dah la! Kali ni aku nk kongsi resipi bugis yg d panggil "Sanggarak Peppek"..
Yg ini aku thu translate,heeeee... Maksud'y "Sanggar Pukul"! Istilah sanggar ini kebiasaan'y merangkumi mknn yg di goreng (utk kuih muih aja) spt pisang goreng = sanggar pisang, ubi goreng = sanggar ubi..Knp 'pukul' SEBAB proses pembuatan sanggar ni kena dipukul mnjadi leper!
Okeyy,utk lebih jelas aku sertakn step by step gambar utk penyediaan Sanggarak Peppek ni..
Bahan2nya:-
Pisang
Air
Secukupnya garam
Hidangan Sampingan:
Sambal paberet u ols la sbb korg yg nk makan!hikhikhik..
Caranya:-
Isi air+garam dlm bekas.. Rendam skali pisau yg nk digunakn utk memotong kulit pisang.. sbb ia dpt mengurangkn getah pisang melekat trlalu byk d pisau..@ pun klu ada hampas kelapa blh disapu ketangan n pisau slpas mengupas kulit pisang/nangka,insya allah ilang getah 2!
Potong la kulit pisang n trus masukn dlm bekas yg berisi air+garam. Buat smpi abis!
Setlh slsai,goreng pisang setgh masak jak.Masa nk msukn pisang 2 ati2 tau sbb minyak akan terpercik2!Bt smpi abis,yah!
Pastu letak pisang td dlm plastik n pukul smpi leper!
Stlh di pukul,pisang hndak lah di goreng semula hngga garing..mcm gmbar yg 1st 2!
Sanggarak Peppek ni sgt2 sdap dimakan dgn sambal belacan@sambal cemangi,fuyoo terangkat abis i tell u ols,hahaha.. Blh jugak dimakan begitu jak @ makan dgn gula,heeeee.. Mcm zmn aku kecik2 dulu!
SELAMAT MENCUBA!! eh,ada ka yg mh cuba ni?
Bai2,
Thursday, July 23, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
hehehe...saya baru dapt tau sal kuih ni....malu di dengr..tapi dieorg cakp sngat sedap u di makan..heheh... i will try to do that follow ur instruction..hehehe...tq
ReplyDelete