Bahan2nya:-
Pisang muda
Air + garam
Topping'y:-
4 sudu makan gula pasir
sedikit butter
sedikit air
Cara2nya:-
- mula2 2 kena la kopek(kupas) kulit pisang dulu n rendam dlm bekas yg berisi air+garam sampai abis..mcm bt sanggarak peppek jugak laa..
- pastu korang potong la nipis2..aku guna 'menda' kaler oren dlm gmbar nun..bt smpi abis ye
- kmdn,korg goreng la tp ati2 tau minyak akn trpercik2 so api jgn besao sgt!
- dah siap goreng biar'n btul2 sjuk,okeeyy!
- Sementara mnunggu kerepek sejuk bt la topping'y..
- panaskan kuali n masukkan butter..
- setelah cair,msukkan gula pasir gaul hingga gula cair n tmbh sedikit air..
- biarkan mendi2h,pastu masukkan kerepek yg tlh sjuk td dlm kuali..gaul hingga agak2 menyaluti semua kerepek dgn topping'y n trus matikn api
- biarkn sejuk br ler makan..cara'y ni sama jugak klu kt bt popcorn!
- klu nk masin..korg behenti smpi step 3 jew sbb masa kt kupas kulit pisang 2 kn kt dh letak garam..
- klu nk pedas plak,korg tumis cili boh + gula skit ..klu perlu tmbh skit air la..biar mndi2h n matikan api..gaul rata kerepek ,Siap!
No comments:
Post a Comment