JOIN ME

Sunday, October 3, 2010

Petua Awet Muda

wow!! bukak fb tp nampak nie trus iema shared kat cni kat fb iema pun ado,,hehehe.. sapa x nak awet muda kannnnnn..

Petua Awet Muda | iluvislam.com + discover the beauty of islam

Jom sama2 kita kongsi ilmu allah taala nie n amalkan supaya lebih bermanfaat insyaallah..

Snow Almond


assalamualaykum..Hepi Mondeyyyyy!! wah jangan ada yg muntah kalerpul yah asik2 tempek kukis jer,, iyo ler sblom nie iema x sempat nk kongsi skrg ada masa br la d tayg,huhuhu.. lgpun iema tempek kat blog nie sbgai rujukan iema next time bila iema perlu.. lgipun sikalang masih ali laya maa,hihihi.. sila sediakn pen n kertas salin resipi utk sapa2 yg berminat..

SNOW ALMOND
Sumber : MAKLANG

Bahan A :
11ogm mentega
1/2 sudu besar shortening
50gm gula kastor
1/2 sudu kecil esen kopi (iema guna esen vanila)


Bahan B : 11ogm tepung gandum
25gm serbuk nestum
1 sudu besar coffemate
35gm tepung ubi
20gm serbuk badam

Hiasan :
breadcrumb(putih)
chocolate masakan(double boil)

Caranya :
* pukul mentega,shortening,gula hingga sebati
* masukkan esen,telur..gaul rata
* satukan bahan B & masukkan dalam adunan A sdikit demi sdikit n ratakan..
* uli ,canai & terap..@ buatlah bentuk yg anda3x sukak,ngehhhh..
* bakar 170C - 20min @ mengikut oven masing2 la yah..
* setelah sejuk,,celup dlm cooking chocolate yg tlah d double boil kn,,pastu golek atas breadcrumb

PSSSSSTTTTT : adunan mmg lembik so tmbh tepung sket2 hingga bley d terap@gentel..

Saturday, October 2, 2010

Tat Nenas Gulung

assalamualaykum.. wah semenjak 2 menjak nie iema rjin m'update kannnnn,, bkn apa nak balas dendam bulan ramadan lepas jarang bebenor menghapdate kan,, kena plak lappy still x sehat,, laling ada kat umah nie amek kesempatan la kn,ngehhh..

amek resipi d mn yerk,,ermmmmmmmm..? nnt jap bukak peti bkarat iema dlu yah.. ohh copy dr blog sis chetam ,, jom shared it..

TAT NENAS GULUNG
sumber : SIS BAYA

Bahan-Bahan :
1 cawan(226gm) butter(suhu bilik)
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanila
20gm gula ising
40gm tepung jagung
50gm tepung kastard
20gm coffemate powder
240gm tpg gandum

Inti:-
Paste nenas(iema bli kat kdai jer tpi klu buat sendiri lagi baek..)

Hiasan:
kuning telur + pewarna kuning,thousand2..(idea kakwan spy lbh mnarik)


Cara-Caranya:-
* Sebatikan telur,butter,gula & esen vanila(kak baya guna spatula jak)
* Masukkan tepung jagung,gaul..
* Masukkan tepung kastard,gaul..
* Masukkan coffemate,gaul rata
* Masukkan Tepung gandum n gaul rata (sekiranya doh msih mlekat kat tangan korang tmbah tpg gandum sket2 hingga x lekat d tangan,k)
* Kemudian masukkan segenggam doh isi kedalam acuan semprit,tekan guna ibujari n tarik(terbalikkkan acuan spy bhgn bergerigi d sebelah luar setelah d gulung).. letak inti n gulung dgn bantuan spatula..(teknik nie iema blajar 2taun yg lalu dgn chef christina).. buat la hingga doh abis..
* Sapu hiasan di atasnya n tabur thousand2..bakar 350C(180C) slama 17-19min..

tatatititutu..

Friday, October 1, 2010

Strawberry Fingers Cookies


chakkkkk,,!slmat ari sabtu everybody..? smoga anda3x sihat semua.. nie iema enter frame lgi nk share skit resipi biskut yg d bt time raya baru2.. stlh iema mbaca n mmahami resipi,,saling x tumpah dgn biskut snow almond cuma tang coklat toe jak yg m'beza'n.. so dgn suka-suki ati'y iema m'derhaka'n resipi kakwan nie.. (amponss)

STRAWBERRY FINGERS COOKIES
sumber : kakwan

Bahan A
250gm mentega
10gm shortening
150gm gula kaster
1 tsp strawberry emulco
1/4 tsp pewarna pink/merah
50gm serbuk badam/serbuk gajus (iema ganti dgn serbuk nestum)

Bahan B
300gm tepung red rose
40gm tepung kentang
50gm susu tepung
50gm tepung jagung


Hiasan : Coklat masakan Strawberry pink atau (coklat masakan putih + pewarna pink + strawberry emulco) dan breadcrumb putih

Cara-cara
1. Pukul bahan A hingga berkrim. Masukkan bahan B dan uli hingga menjadi doh.
2. Canai dan terap dengan acuan di sukai.
3. Bakar pada suhu 140C selama 30 minit.
4. Sejukkan biskut dan celup dengan coklat masakan yang di cairkan secara double boiler dan golekkan biskut ke dalam breadcrumb.

bentuk lain rasa tetap sama,hehe..

Thursday, September 30, 2010

Almond London

seperti yang d janjikan kali ni turn kukis plak enter frame.. selang-seli la kan dh laa juadah yg d tayang ehem-ehem,bederet plak tu,, x kuasa mak2 bedak nak msuk blog i yg memang x mnarik,, i sedar diri tao x bharap pun,, klu ada yg sudi msuk tu trima kasih byk2.. byk lagi yg perlu i blajar dlm dunia masak-memasak n baking-membaking ni.. uwaah hancuss nyer bahasa i.. sori yah xteacher2..

occay bebalik dgn gambar d atas,iema snap time bt utk sample,,tp customer refer yg guna almond nibs sbgi hiasan,,okey my lovely customer iema layannnn x susah mana n hrg tetap sama dont worry,,sya ingat sdh prnh post resipi almond london nie,,rupa2nya blom,,so dgn sukacita'y sya upload..

ALMOND LONDON
sumber : CMG

BAHAN-BAHANNYA :-)
125 gram mentega berkualiti tinggi
225 g tepung gandum*
1 camca teh emplex (penggaring biskut)*(*disatukan dan ayak)
70 g gula aising
1 kuning telur
1/2 camca teh esen vanilla
150 biji badam berkulit (kurang lebih)

BAHAN HIASAN :-)
300 gram coklat masakan
1/3 camca teh lemak sayur
Badam cincang secukupnya, dipanggang harum

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Badam tadi digoreng hingga kuning keemasan, cara mat goreng. Tuang minyak dalam kuali, masukkan badam tadi dalam minyak sejuk. Hidupkan api sederhana dan biar badam tergoreng secara perlahan2 hingga kuning keemasan, kacau sekali sekala. Angkat, toskan dan letak atas beberapa helai paper towel. Sejukkan.
  2. Putar mentega, gula aising dan esen vanilla hingga sebati. Masukkan kuning telur dan putar hingga rata. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis dan adunan menjadi doh yang lembut. Bulat2 kan doh dan rehatkan sekejap, tutup dengan kitchen towel bersih yang telah dilembapkan.
  3. Ambil secubit doh tadi, balutkan pada sebiji badam, bentukkan bujur dan susun dalam dulang pembakar. Buat hingga siap. Bakar pada suhu 175C selama 20 minit atau kuning keemasan. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya.
  4. Cairkan coklat masakan dengan kaedah double-boiler, masukkan lemak sayur, kacau rata. Ambil sebiji almond london togel tadi, letak dalam paper cup kecil, sudukan 3/4 camca teh coklat cair tadi sehingga menyelimuti almond london. Susun dalam loyang pembakar. Buat lagi dan susun rapat2 seperti dalam gambar diatas. Tabur sedikit badam cincang sementara coklat masih cair. Biar coklat mengeras dan boleh simpan dalam bekas kedap udara. Selamat mencuba untuk semua...

100% sya ikut dlm resipi,cuma emplex tiada sya jumpa d tawau nie@sdh d sapu dgn peniaga2 kukis yg lbh awal bli stok dr iema,,dpt -+80 biji..

uwaahh rindu'y dgn signature ku yg d bwh tuuuuuuuu,,baru ku temui..