assalamualaykum..Hepi Mondeyyyyy!! wah jangan ada yg muntah kalerpul yah asik2 tempek kukis jer,, iyo ler sblom nie iema x sempat nk kongsi skrg ada masa br la d tayg,huhuhu.. lgpun iema tempek kat blog nie sbgai rujukan iema next time bila iema perlu.. lgipun sikalang masih ali laya maa,hihihi.. sila sediakn pen n kertas salin resipi utk sapa2 yg berminat..
SNOW ALMOND
Sumber : MAKLANG
Bahan A :
11ogm mentega
1/2 sudu besar shortening
50gm gula kastor
1/2 sudu kecil esen kopi (iema guna esen vanila)
Bahan B : 11ogm tepung gandum
25gm serbuk nestum
1 sudu besar coffemate 25gm serbuk nestum
35gm tepung ubi
20gm serbuk badam
Hiasan :
breadcrumb(putih)
chocolate masakan(double boil)
Caranya :
* pukul mentega,shortening,gula hingga sebati
* masukkan esen,telur..gaul rata
* satukan bahan B & masukkan dalam adunan A sdikit demi sdikit n ratakan..
* uli ,canai & terap..@ buatlah bentuk yg anda3x sukak,ngehhhh..
* bakar 170C - 20min @ mengikut oven masing2 la yah..
* setelah sejuk,,celup dlm cooking chocolate yg tlah d double boil kn,,pastu golek atas breadcrumb
PSSSSSTTTTT : adunan mmg lembik so tmbh tepung sket2 hingga bley d terap@gentel..
20gm serbuk badam
Hiasan :
breadcrumb(putih)
chocolate masakan(double boil)
Caranya :
* pukul mentega,shortening,gula hingga sebati
* masukkan esen,telur..gaul rata
* satukan bahan B & masukkan dalam adunan A sdikit demi sdikit n ratakan..
* uli ,canai & terap..@ buatlah bentuk yg anda3x sukak,ngehhhh..
* bakar 170C - 20min @ mengikut oven masing2 la yah..
* setelah sejuk,,celup dlm cooking chocolate yg tlah d double boil kn,,pastu golek atas breadcrumb
PSSSSSTTTTT : adunan mmg lembik so tmbh tepung sket2 hingga bley d terap@gentel..
No comments:
Post a Comment