BAHANNYA:
* 1/2 sudu kecil garam
* 250 gm tepung
* 25 gm gula
* 1 biji kuning telur
* 1 sudu besar minyak
* 2 sudu kecil yis
* 125 ml susu suam
Cara Manual:
1.
2. Masukkan yis dalam susu suam. Tuang sedikit-sedikit susu tersebut ke dalam adunan tepung.
3. Uli sampai tak doh melekat ke bekas.
4. Buat bulat. Masukkan dalam bekas, tutup dengan plastik wrap. Letak tempat panas. Biar naik 1 kali ganda (lebih kurang 1 jam).
5. Keluarkan doh dari bekas. Tumbuk-tumbuk spy keluar angin. Leperkan doh lebihkan 1/2 inchi. Bolehlah potong dengan donut cutter. (Saya takde donut cutter or scone cutter. Kita guna mulut gelas jer utk potong bulat. Lubang kat tengah tu, saya tekap dengan icing nozzle (^+^).
6. Biarkan naik sekali ganda lagi, dalam 30 min.
7. Bolehlah di goreng ya. Siap goreng, ditoskan minyak atas jaring atau mengggunakan apa-apa yang patut. Lepas sejuk, boleh dihias dengan topping.
Cara Membuat Donut menggunakan Breadmaker:
1. Masukkan semua bahan mengikut turutan di atas.
2. Pilih menu buat doh. Tunggu siap - atau boleh je stop sendiri dlm masa 20 min).
3. Ikut step ke seterusnya kat atas mula dari no.4.
tatatititutu.......
No comments:
Post a Comment