assalamualaikum uols... n3 tertunda gak ni,heeeee.. dpt resipi ni dr kak chef norzailina .. tp kata'y dia pun ambil dr blog CMG n digubah skit.. rasa'y sedap,lemak2 gitew sbb m'gunakan susu pekat. aku buat kek ni just 4 makan2 jak tp my thirt stepson request utk bw gi majlis perpisahan d sekolah (tahuN lepas daaa) .. so aku bt la lagi tp aku lupa snap uols.. ZASSSSS resipi..
>250 g mentega
>230 g gula halus
>2 camca teh ovalette
>4 biji telur gred A
>270 g tepung gandum*
>1 camca teh serbuk penaik*
>60 g susu pekat manis
>2 camca besar serbuk koko
>2 camca besar susu cair
>1 camca teh coklat emulco
*Diayak bersama
>>Pukul mentega, ovalette dan gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga gebu.
>>Masukkan susu pekat dan gaul rata. Bubuh tepung sedikit demi sedikit hingga habis, gaul rata.
>>Bahagi adunan kepada 2 bahagian yang sama banyak. Satu dibiarkan tanpa warna dan satu bahagian di campur dengan susu cair, serbuk koko dan coklat emulco.
>>Tuang secara berselang seli antara adunan tanpa warna dan adunan coklat dalam acuan berukuran 22 cm yang telah dilengser dengan marjerin dan dasarnya dialas dengan kertas minyak.
>>Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190 C selama 30 - 35 minit. Keluarkan dan biar sejuk atas redai.
SELAMAT MENCUBA!!
No comments:
Post a Comment